Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nepal'de ölü sayısı 4 bin 438'e ulaştı: Çığın düşme anı kamerada

        Güney Asya ülkesi Nepal'in başkenti Katmandu'nun yaklaşık 80 kilometre kuzeybatısında önceki gün meydana gelen 7,8'lik depremde ölü sayısı4 bin 438'e çıktı.

        İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesine konuşan bir uzman, depremin gücünün 2'nci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentini yerle bir eden atom bombasınınkinin 20 katına eşit olduğunu söyledi.

        Kayıpların 100'e yakınının Hindistan, Bangladeş ve Tibet'te olduğu açıklandı. Depremin ardından birçok ülkeyle birlikte Türkiye'den gönderilen yardım ve kurtarma ekipleri de bölgeye ulaştı.

        Türk Kızılayı Pakistan Daimi Temsilciliği ekipleri bölgeye ilk ulaşan ekiplerden oldu. Ardından Türk Hava Yolları uçağıyla İstanbul'dan gönderilen Kızılay yardım ve ekibi ile AFAD'dan 26, GEA'dan 13, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nden (UMKE) 10, İHH'dan 16 kişinin yer aldığı ekipler Katmandu'ya ulaştı.

        TÜRK EKİPLER ENKAZDAN 2 KİŞİYİ KURTARDI

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, yıkıcı depremin zararları ile karşılaşan Nepal'de çalışmalarına devam eden AFAD koordinasyonundaki ekipler, bugün Yuda Kavac Vatalyon bölgesinde bir Nepal vatandaşını enkaz altından sağ çıkardı.

        Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra sağlık ve insani yardım faaliyetleri de sürdürülen Nepal'de, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi tarafından Katmandu'da halk sağlığı ve ilk yardım çalışmaları devam ederken, yarın itibarıyla Baktapur'da sahra hastanesi kurulması planlanıyor.

        GEA'nın 13 kişilik ekibi de arama kurtarma çalışmaları sırasında dün bir kişiyi enkazdan sağ olarak çıkardı.

        Nepal'deki çalışmalara katkıda bulunmak isteyenler için Türk Kızılayı tarafından yardım kampanyası başlatıldı.

        ÇIĞ ANI KAMERADA

        Hindistan'ın Yeni Delhi kentini dahi sallayan deprem, Himalaya Dağları'nda çığlara neden oldu.

        Deprem sırasında Everest Dağı'nda düşen çığ sebebiyle en az 18 kişi öldü, 61 kişi yaralandı. Dağın üzerindeki kampta yaşanan dehşet anları, Alman dağcı Jost Kobusch'un kamerasına yansıdı. Kobusch'un "Yer sallanıyor" sözleriyle başlayan video kaydında, düşen çığ sebebiyle kaçışan dağcılar, üzerlerine doğru gelen devasa kar kütlesi ve dağcıların sığınacak çadırlara doğru koşmaları görülüyor. Alman dağcı, çığ düştüğü sırada dahi kayıttan çıkmıyor ve nefes nefese kalarak çığın dinmesini bekliyor.

        Bölgedeki son 80 yılın en şiddetli depremi olarak nitelendirilen sarsıntı sebebiyle Nepal'deki 6 milyona yakın kişinin hayatının olumsuz etkilendiği belirtiliyor. Depremin merkez üssü Pokhara bölgesindeki birçok köyden haber alınamıyor. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ