Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Nepal'de acı bilanço katlanarak artıyor!

        Son 80 yılın en şiddetli depremiyle sarsılan Nepal'de arama kurtarma çalışmalarına devam eden AFAD ekibi 3 kişinin cansız bedenine ulaştı.

        27 Nisan 2015, Katmandu / Nepal'deki deprem sonrası bölgeye ulaşan ilk arama kurtarma ekiplerinden biri olan AFAD ekibi, enkazdaki çalışmalarını başkent Katmandu yakınlarında bulunan Pukhulachhi'de sürdürüyor. AFAD ekibi, Pukhulachhi'deki bir enkazda 3 kişinin cansız bedenine ulaştı. Katmandu'da bulunan Sağlık Bakanlığı UMKE Ekipleri de bölgede ilk yardım ve halk sağlığı çalışmaları yürütüyor. Başbakanlık AFAD'ın koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı UMKE'den 10, Kızılay'dan bölgedeki ekiplerine ilave olarak 4, GEA'dan 15, Yeryüzü Doktorları'ndan 3 ve İHH'dan 13 kişilik ekipler de Kathmandu'da çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. (DHA)

        DEPREMİN ARDINDAN TOPRAK KAYMASI

        AP'nin haberine göre deprem bölgesinde meydana gelen toprak kayması sonucu ise en az 250 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

        Gorka'ya bağlı Ranakor kırsalında meydana gelen toprak kayması hakkında açıklama yapan Gautam Rimal, bölgeye sürekli kar parçalarının düştüğünü ve öğlen saatlerinden itibaren iletişimi tamamen kaybettiklerini belirtti.

        Toprak kaymasının meydana geldiği kırsal alana en yakın yerleşim merkezi ise 12 km uzaklıkta bulunuyor. Bölge depremden önce önemli trekking alanlarından biri olarak görülüyordu.

        O ANLAR KAMERADA

        Nepal'de meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki deprem çevre ülkelerden de şiddetlice hissedilirken, Çin'deki Tibet Özerk Bölgesi'ndeki toprak kayması dehşete düşürdü. Depremde, dağdan kopan kaya parçalarının yerleşim alınına doğru yuvarlanması amatör kamera tarafından an be an kaydedildi.

        Kameraya yansıyan görüntülerde, Tibet'te bulunan bir dağda deprem anında kopan kaya parçaları yerleşim yerine doğru yuvarlanıyor. Binalara kadar ulaşan kaya parçalarından dolayı etrafı büyük bir toz bulutu kaplıyor. Bu sırada çocukları ile birlikte uygun bir alana gitmeye çalışan ve çığlık atan vatandaşların görüntüleri deprem anının dehşetini gözler önüne seriyor.(CHA)

        Depremde ölü sayısı 4 bin 438'e yükseldi. BM, 8 milyon kişiyi etkileyen deprem nedeniyle 1,4 milyon kişinin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

        İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Laxmi Dhakal, afetten en çok etkilenen Katmandu Vadisi'nde bin 440, ülkenin orta kesimlerinde de 2 bin 589 kişinin öldüğünü açıkladı.

        Depremde ve artçı sarsıntılarda 2 binden fazla evin yerle bir olduğunu, binlerce evin de oturulamaz hala geldiğini belirten Dhakal, kırsal kesimde bazı köylerin haritadan silindiğini kaydetti.

        EVEREST'TE 200 KİŞİ MAHSUR

        Deprem nedeniyle Hindistan'da 72, Tibet'te de 25 kişi yaşamını yitirdi. Sarsıntının Everest'te tetiklediği çığ faciasında ölenlerin sayısı ise 18'e yükseldi.

        Turizm Bakanlığı, dağda mahsur kalan 200'den fazla kişiyi kurtarmak için helikopterlerin sürekli sefer düzenlediğini açıkladı.

        BM: 1,4 MİLYON İNSANIN YARDIMA İHTİYACI VAR

        Öte yandan, Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada, yaklaşık 27 milyon nüfusa sahip Nepal'deki 75 idari bölgeden 39'unda 8 milyon kişinin depremden etkilendiğini vurguladı. Açıklamada, 1,4 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, çeşitli ülkelerden 20'nin üzerinde tıbbı ekibin depremzedelere yardımcı olmak amacıyla ülkeye gittiğini belirtti.

        Katmandu'daki UNICEF Ofisi'nin Su, Sağlık Önlemleri ve Hijyen Koordinatörü Anu Gautham, "Depremde evleri yıkılanlar, sokaklarda uyuyor. Durum uzun bir süre böyle devam ederse kolera gibi salgın hastalık tehlikesi ortaya çıkacak" dedi.

        HALK GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİ

        Depremin ardından artçı şoklar devam ederken Katmandu'da binlerce kişi, üçüncü geceyi de dışarıda geçirdi. Ülkenin bazı bölgelerine hala elektrik verilemiyor. Elektriğin olmaması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Ülkede iletişim de büyük güçlükle sağlanıyor.

        Sivil toplum kuruluşlarından Handicap International'ın ülke direktörü Sarah Blin, "Tıbbı malzeme, ilaç, koltuk değnekleri ve sedyeye çok ihtiyacımız var. Dünyanın dört bir yanından yardım malzemesi taşıyan uçaklar geliyor. Ancak gönderilen yardımın çok büyük bir kısmı, başkent ve çevresindeki bölgelere dağıtılıyor. Kırsal kesimde çok zor durumda olanlar var" dedi. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ