Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer ‘Maraş, farelere değil insanlara ait olsun

        HT GAZETE / Bahar BAKIR

        KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, 1974’ten beri kapalı olan ve “hayalet kent” olarak adlandırılan Maraş için müzakerelere paralel yeni bir süreç başlatacak. Akıncı, Maraş’ın yeniden açılmasının her iki toplumun da yararına olacağını belirterek “Maraş’ı yılanlar ve farelerin saltanatından kurtarıp insanlara ait bir yer haline getirmek istiyoruz. İki tarafın müteahhitlerinin yapacağı çalışmalarla Maraş’ın yasal sahiplerinin yeniden yerleşimine açılması iki toplumun da yararına olacaktır” dedi.

        İLK ZİYARET ANKARA’YA

        Akıncı; “Yavru vatan değil, kardeş ülkeyiz” sözlerine “Ağzından çıkanı kulağı duymalı” diyerek sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesinin detaylarını anlattı. “Gerginlik yaşanmadı” diyen Akıncı, “Sayın Erdoğan ‘Ana hiçbir zaman analığını bırakmak istemez’ dedi. Ben de ‘Çocuklar büyümek ister’ dedim” ifadelerini kullandı. Akıncı, Erdoğan, ‘Herhalde ilk ziyaretinizi Türkiye’ye yaparsınız. Geleneği bozmazsınız’ dedi. Ben de ‘Elbette’ dedim. İlk fırsatta Türkiye’ye ziyaretimizi gerçekleştireceğiz.” HABERTÜRK, Akıncı’nın, Ankara ile örtüşen ve ayrışan politikalarının izini sürdü:

        MÜZAKERELER: 11 Şubat 2014’teki ortak açıklamada “iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüme” destek vereceğini belirten Akıncı, Ada’da yeniden başlatılması beklenen müzakerelere paralel bir süreç oluşturacak. Türkiye de 2014’teki açıklamaya destek veriyor. Müzakerelerin sonuçlanmasını isteyen Türkiye, güven artırıcı önlemlerin Rumların tutumu nedeniyle tek taraflı adımlara neden olacağını düşünüyor.

        KAPALI MARAŞ BÖLGESİ: Akıncı, Maraş bölgesinin BM gözetiminde yerleşime açılmasını, eşzamanlı olarak Kıbrıslı Türklerin, ticaret ve turizm alanında yaşadıkları dar boğazın aşılmasını ve doğrudan ticaret ile direkt uçuşlar için Mağusa Limanı ve Ercan Havaalanı’nın kullanılabilmesinin yolları üzerinde uzlaşma aranmasını öneriyor. Ankara, Maraş adımını atmadan önce Güney Kıbrıs’tan çeşitli güvenceler istiyor.

        LEFKE APLIÇ VE DERİNYA KAPISI: Akıncı, Güzelyurt’un batı bölgesini izole edilmekten kurtaracak Lefke Aplıç ve Mağusa bölgesinin turizm değerlerinden yararlanabilmesini sağlayacak Derinya Kapısı’nın açılması için çalışacak. Türkiye, bu politikayı destekliyor.

        PETROL VE DOĞALGAZ: Akıncı, Kıbrıs’ın toprağının, suyunun, denizaltı zenginliklerinin Kıbrıs’ta yaşayan toplumlara ait olduğunu ve bu zenginliklerin hakça paylaşılmasını istiyor. Türkiye, özel bir şirket kurularak petrol ve gaz arama çalışmalarının bu şirket üzerinden yürütülmesini önermişti.

        NÜKLEER SANTRAL KARŞITI: Akıncı, yenilenebilir enerji kaynaklarından da yararlanılmasını savunarak Türkiye gibi deprem riski bulunan biülkede ve üstelik fay hatlarına yakın bir yerde nükleer santral kurulmasının çok riskli olabileceğini düşünüyor. Türkiye, nükleer enerjinin enerji ihtiyacı için şart olduğunu düşünüyor.

        CEMEVİNE YEŞİL IŞIK: Akıncı, ‘Benim ibadethanem cemevidir’ diyenlere saygı duyulması gerektiğini belirtiyor. Türkiye, AİHM kararına rağmen cemevlerinin statüsünü tanımadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ