Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Nepal'de yaşanan 7,8 şiddetindeki depremin ardından ölü sayısı 6 bine yaklaştı

        Nepalpolisi, depremde 5 bin 825 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 bin kişinin yaralandığını açıkladı. BM ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uluslararası toplumaNepal'deki depremzedelere daha fazla yardım yapılması çağrısında bulundu. DSÖ'nün bugün Katmandu'da düzenlediği toplantıda,Nepalli yetkililer, daha fazla sağlık ekibine ihtiyaç duyulmadığını ancak 4 bin çadır ve mevcut sağlık ekiplerinin, depremin merkez üssüne yakın Gorkha bölgesine konuşlandırılması gerektiğini söyledi.

        Nepal'deki sağlık yardımlarını koordine eden DSÖ de ülkeye tam teşekküllü gelmeyen küçük sağlık ekiplerinin, yetkililere yük olacağından endişe edildiğini bildirdi. BM, arama kurtarma çalışmalarının Katmandu Vadisi'nin dışında sınırlı olduğunu, depremden etkilenen köylere sadece yürüyerek ulaşıldığını ve bunun da 4-5 gün sürdüğünü belirtti.

        Nepal'de depremden etkilenen ücra bölgelere yardım ulaştırma çalışmalarına başlanırken,olumsuz hava koşullarının bu çalışmaları sekteye uğrattığı ifade edildi. Bu arada Hindistan Hava Kuvvetleri mensubu Rajeev Dobhal, Katmandu'ya uçarken ücra bölgelerdeki yıkımı gördüklerini kaydetti. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de Katmandu çevresindeki 65 köyün büyük bölümünün gözle görülür biçimde yıkıma uğradığının tespit edildiğini açıkladı.

        BM dünNepal'de cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmak için 415 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yapmıştı. Yardımların dağıtılmasında yaşanan gecikmeler ve hastalıkların yayılması endişesi nedeniyle binlerceNepalli başkent Katmandu'dan depremden daha az etkilenen bölgelere göç ediyor.

        Nepal'de yürütülen arama kurtarma çalışmalarına Çin, Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere çok sayıda ülke katkı sağlıyor.Nepal'e 16 ton acil yardım gönderen Türkiye, ülkedeki arama kurtarma çalışmalarına 74 kurtarma görevlisi ve doktorla destek veriyor. Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da cumartesi günü yerel saatle 11.56'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında kaydedilen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından görülen en şiddetli sarsıntı olmuştu. Deprem nedeniyle Hindistan'da 72, Tibet'te de 25 kişi hayatını kaybetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ