Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin'in Kızıl Meydan davetini reddetti

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs Cumartesi günü Moskova'da yapılacak olan 2. Dünya Savaşı zaferinin 70. yılı kutlama törenlerine katılmayacak. Türkiye'yi törende Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım'ın temsil edeceği öğrenildi.

        TürkRus.Com'un edindiği bilgiye göre, Erdoğan'ın Moskova tarafından uzun süredir beklenen nihai kararı geçen hafta içinde Kremlin'e bildirildi. Erdoğan, Rusya'nın büyük önem verdiği, Kızıl Meydan'da yapılacak olan 70. yıl kutlama törenlerine bizzat Başkan Putin tarafından davet edilmişti.

        Rus liderin 24 Nisan'da Ermenistan'da yapılan 1915 olaylarını anma törenine katılması, burada "soykırım" ifadesini, kullanmamaya özen göstermesine rağmen, bir gün önce Moskova'da düzenlenen bir konferansa yolladığı mesajda "soykırım" demesi, geçen haftanın önemli gelişmeleriydi. Duma'nın da "soykırım" ifadesiyle aldığı karar Ankara'dan tepki almıştı.

        Erdoğan konuyu değerlendirirken, Putin'in 'soykırım' açıklamasına ise 'Kırgınım, Putin'in Ermenistan'da olmasına üzüldüm" karşılığını vermişti.

        Erdoğan, "Rusya’nın bu ilk defa kullandığı bir ifade değil. Benzer ifadeyi Fransa da kullandı. Ben Putin’in böyle bir adım atmasına üzgünüm kırgınımı bunu da söyledim. Soykırımlar konusunda böyle bir adım atılıyorsa Rusya kendi, tarihini masaya yatırması lazım. İşte Kırım ortada. Bunların bir hesabını versinler. Türkiye asla bir soykırım yapmamıştır" demişti.

        Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov ise, “Türkiye ile ilişkilerimizin sekteye uğramadan planlandığı gibi gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz” demişti. Peskov, “Türkiye ile ilişkilerimizin sekteye uğramadan çok yönlü partnerlik şeklinde devam edeceğine inanıyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Türkiye ile işbirliği bizin acımızdan çok önemli. Beklentimiz bunun ileride de böyle devam etmesidir. Birlikte başlattığımız bir dizi önemli projeler bizi bekliyor. Yapacağımız daha çok işler var” ifadesini kullanmıştı.

        Moskova'daki törenlere ilişkin Kremlin'in davetine Obama'dan Merkel'e ve Abe'ye kadar pek çok dünya lideri olumsuz yanıt vermişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ