Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama: Klor gazı kimyasal silah sayılmaz

        HT GAZETE

        ABD Başkanı Barack Obama, Camp David’de Körfez’deki Arap devletlerinin liderleri ve temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin açıklamada bulundu. Obama açıklamasının ardından gazetecilerin kendisine yönelttiği bir soru üzerine Suriye’deki Esad rejiminin muhaliflere ve sivil halka karşı varil bombaları ve kimyasal silahlarla saldırdığına dair iddialara da değindi. Ancak 2013 yılında rejimin kimyasal silah kullanmasının ardından bunu bir kırmızı çizgi olarak değerlendiren Obama bu kez sert bir dil kullanmadı.

        ‘RUSYA İLE GÖRÜŞÜRÜZ’

        Suriye rejiminin 2013 yılı sonunda ABD ve Rusya tarafından hazırlanan anlaşmaya uyarak elindeki kimyasal silah stokunu teslim ettiğini belirten Obama, son saldırılarda kullandığı iddia edilen klor gazının ise ‘tarihsel’ olarak kimyasal silah kategorisinde yer almadığını vurguladı.

        Bununla birlikte klor gazının da kimyasal silaha benzer etkiler yaptığını belirten Obama, herhangi bir askeri seçeneğin masada olduğuna dair sözler sarf etmekten kaçındı. Suriye’deki rejime yönelik suçlamaları uluslararası toplumla ele aldıklarını belirten Amerikan Başkanı bu iddiaların teyit edilmesi halinde de durumu 2013’teki anlaşmaya aracı olan Moskova yönetimiyle görüşeceklerini söyledi.

        Obama, Suriye’de Beşar Esad’ın içinde yer almadığı bir hükümetin oluşmasına yönelik çabalarının ise devam ettiğini vurguladı.

        LİDERLERE RESMİ GÜVENCE VERMEDİ

        ABD Başkanı Obama, 30 Haziran’a kadar İran’la yapılması planlanan nükleer anlaşmadan dolayı kaygılı olan Körfez’deki Arap ülkelerinin temsilcileri ve liderleriyle Camp David’de buluştu. Sadece Katar ve Kuveyt’in lider düzeyinde temsil edildiği toplantıda Obama, ABD’nin Körfez’deki Arap devletlerinin yanında olacağına dair teminat verdi. Ancak New York Times Gazetesi Obama’nın İran’a karşı verdiği bu güvenlik teminatını resmi bir anlaşmayla taçlandırmamasına dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ