Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mısır'da Muhammed Mursi'ye idam cezası

        Mısır mahkemesi darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Mursi'ye ilk kez ölüm cezası verdi. Mursi devlet sırlarını paylaşmak suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı.

        Mursi'nin oğlu Usame, Mısır mahkemesinin idam kararını "geçersiz" olarak nitelendirdi. Usame Mursi, Mısır Ceza Mahkemesi'nin, babası Muhammed Mursi'nin "Hapishaneler baskını davası kapsamında dosyasını idam talebiyle müftüye göndermesi" kararını AA muhabirine değerlendirdi. Usame, "Söz konusu karar geçersizdir. Bu kararı önemsemiyor ve dikkate almıyoruz" dedi.

        Babasının daima güçlü ve dirençli olduğunu dile getiren Usame, "Babam, halkın iradesi ve vatanı savunmaya devam edecektir. Yakında devrimin iradesi galip gelecektir" dedi. Cumhurbaşkanını yargılama hakkı olmayan mahkemeyi tanımadıkları için aile fertlerinin duruşmaya katılmadığını söyleyen Usame, "İdam sehpasına ve tarihin çöplüğüne gidecek olanlar halihazırda iktidardakiler, yandaşları ile halkı günden güne yoksullaştıranlardır" diye konuştu.

        KADERİ ONA BAĞLI

        Mısır’da Mursi’nin idamına ilişkin alınan kararın ardından tüm gözler o isme çevrildi. Mısır Müftüsü Şevki Allam, Mursi’nin idamı hakkında fetva verirse idamın infazının önünde hiçbir engel kalmayacak. Bu aşamada batı devletlerinin bu karara vereceği tepkinin de belirleyici rol oynaması bekleniyor. Eğer bugüne kadar Mısır’da yaşananlara seyirci kalan Avrupa ülkeleri ve ABD, idam kararına tepki gösterirse Mısır’ın kararı uygulamama konusundaki çıkış noktası Müftü Şevki Allam’ın fetva vermemesi olacak.

        Mursi ile birlikte Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında idam kararı verdi.

        Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yargılandığı 2 davanın karar duruşması başladı.

        Mursi'nin "casusluk" ve "hapishaneler baskını" davalarının duruşması için Kahire'deki Polis Akademisi çevresinde erken saatlerden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik güçlerinin mahkemenin ana giriş kapısına ulaşılmasını engellemek için demir bariyerler koyduğu ve akredite olan basın mensuplarının da cep telefonlarını teslim ettikten sonra içeri girmelerine izin verildi.

        Sanıkların duruşma salonunda yerini almasının ardından duruşmaya geçildi.

        Mahkeme, "hapishaneler baskını" davası kapsamında, Mursi ile Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişinin dosyasını, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderdi.

        HAPİSHANELER BASKINI

        Ülkede "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında, 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla" suçlanıyor.

        İlk duruşması 28 Ocak 2014'te yapılan davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011'deki devrim sırasında "Gazze'den sızan yüzlerce kişi tarafından pek çok hapishaneye baskın düzenlenerek Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtığı iddia ediliyor.

        CASUSLUK DAVASI

        "Casusluk Davası"nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 35 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları" öne sürülüyor.

        Sanıklar ayrıca Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" olarak ilan etme kararına binaen "terör örgütüne mensup olmakla" suçlanıyor. Bu davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.

        İTTİHADİYYE OLAYLARI

        Mursi ve beraberinde 12 sanık, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" adıyla bilinen, "5 Aralık 2012'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan davanın 21 Nisan'da görülen duruşmasında, yirmişer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

        İDAM KARARINA TEPKİLER

        Cumhurbaşkanı Erdoğan:Mısır'da halkının yüzde 52 oyuyla Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ile ilgili maalesef idam kararı verilmiş. Mısır eski Mısır'a dönüyor, eski Mısır'a. Batı, maalesef hala darbeci olan Sisi'ye karşı tavrını ortaya koymuyor. Kendisi idamları kaldırırken, Mısır'da bu idam kararlarının devamına seyirci kalıyor. Buna karşı bir uygulama yapmıyor. Bakıyorsunuz ki, kendileri hep beraber onlarla beraber gayet güzel bir araya gelip, yine müşterek dayanışma içerisinde pozlarını veriyorlar.

        Başbakan Davutoğlu:Başbakan Davutoğlu, Mısır'da Mursi hakkında verilen idam kararına ilişkin, "Türkiye'de 55 yıl önce yaşanan acı, şimdi Mısır'da tekrar ediliyor" dedi.

        Yalçın Akdoğan:Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Mısır'ın devrik lideri MuhammedMursi'ye Mısır Mahkemesi tarafından verilen idam cezasına ilişkin, "Mısır'da darbe yapmak, milletin seçilmiş iktidarını devirmek ne kadar büyük bir alçaklıksa milletin seçilmiş Cumhurbaşkanına idam cezası vermek de o kadar büyük alçaklıktır" dedi.

        Uluslararası Af Örgütü: Mısır'da darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesine sert tepki gösterdi.Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, idam kararı "hükümsüz ve geçersiz yöntemlerle yapılan bir maskaralık" olarak nitelendirildi. Mursi'nin serbest bırakılması ya da sivil bir mahkemede yargılanması istendi.

        MEMUR-SEN:Memur-Sen Konfederasyonu, seçilmiş Mısır Cumhurbaşkanı MuhammedMursive 106 kişiye verilen idam kararına tepki göstererek, idam kararlarının yürürlüğe girmesi noktasında son sözü söyleyecek olan Mısır Müftüsü'nün kararı onaylamaması çağrısında bulundu. Memur-Sen Konfederasyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, meşruiyeti olmayan darbeci mahkemenin seçilmiş Mısır Cumhurbaşkanı MuhammedMursive Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verdiği idam kararı yok hükmünde olduğu kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ