Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran Ramadi'ye yardıma hazır

        İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, "Irak ordusunun IŞİD ile mücadelesinde her türlü yardımı sağlamak ve her türlü çağrıya cevap vermek konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. Merkezi Umman'da bulunan El Tahyir televizyonu, Anbar eyalet konseyine dayanarak, bölgeye yaklaşık 3 bin milisin ulaştığını duyurdu. 'Halk Seferberliği' adındaki Şii hareketinin milisleri iki ay önce IŞİD'in eline geçen Tikrit'in geri alınmasında önemli rol oynamıştı. Ancak bu milis gücünün yardımına başvurulması hem ABD'de hem de dünyada kaygıyla karşılandı. Bu arada Irak'ta Anbar eyaletindeki Ramadi'nin IŞİD'in eline geçmesinin ardından Irak ordusuna askeri destek veren İran'ın Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan Bağdat'a gitti. Irak Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Bağdat'a ulaşan İran Savunma Bakanı Dehkan, Iraklı mevkidaşı Halit Ubeydi ile görüşecek.

        'Ramadi'de yaklaşık 500 kişi öldü'

        Reuters'a konuşan Anbar eyaleti valisinin sözcüsü Muhanad Haymur, IŞİD'in eline geçen Ramadi'de son günlerde yaşanan çatışmalarda ilk belirlemelere göre yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ayrıca bu çatışmalar sırasında 6 bin ile 8 bin dolayında kişinin de evinden olduğunu aktaran Haymur ölenler arasında güvenlik güçlerinin yanı sıra sivillerin de bulunduğunu belirtti.

        Şii milislere talimat

        Ramadi'nin IŞİD'in eline geçmesinin ardından Irak resmi televizyonunun haberine göre, Irak Başbakanı Haydar İbadi, Anbar eyaletinin yerel hükümeti, aşiret liderleri ve din adamlarının talebi üzerine Haşdi Şabi (Halk Seferberliği) güçlerinin diğer güvenlik güçleri ve Sünni aşiret güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı savaşması için Anbar’a girme talimatı verdi. Anbarlı bazı aşiret liderleri, daha önce düzenledikleri basın toplantısında Başbakan İbadi'den Haşdi Şabi'ye kente giriş emri verme çağrısında bulunmuştu. Yerel polis ve ordu güçlerinin geri çekilmesi üzerine IŞİD, Ramadi'nin tamamında kontrolü sağlamış, örgüt üyeleri kentteki benzin istasyonu ve birkaç hükümet binasını ateşe vermişti. Başbakan İbadi daha önce yaptığı bir açıklamada ise IŞİD’e karşı "zafere" yakın olduklarını açıklamıştı.

        'En az 2,7 milyon kişi yerinden oldu’

        BM Mülteciler Ajansı (BMMA), Nisan ayında Irak'ta şiddet olaylarının arttığı Ramadi kentinden son iki hafta içinde 114 bin kişinin yerinden olduğunu açıklamıştı. Ajans, Irak’ın batısında yer alan Anbar eyaletinde kalanların sayısının 8 bin civarında olduğunu ifade etmişti. BM istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana Irak’ta 400 bini Anbar’dan olmak üzere en az 2.7 milyon kişi yerinden oldu.

        Al Jazeera, Reuters, AFP

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ