Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD Tedmur'u ele geçirdi

        Tedmur'daki yerel aktivistlerden Ömer Hamza, yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının birkaç günden bu yana saldırılarını sürdürdüğü Humus'un doğusundaki tarihi Temdur kentinde denetimi sağladığını söyledi.

        Rejim güçlerinin kentten kaçtığını vurgulayan Hamza, " IŞİD kentte kontrolü sağladıktan sonra meşhur Tedmur Hapishanesi'ndeki tüm tutukluları serbest bıraktı. Cezaevinden kaç kişi çıktığını bilmiyoruz ama tüm tutuklular bırakıldı. IŞİD'in, Tedmur çevresinde rejim güçlerinin olduğu yerlere saldırısı devam ediyor" dedi.

        "REJİM TEDMUR'DAN ÇEKİLİRKEN TARİHİ ESERLERİ ÇALDI"

        Esed güçlerinin Tedmur'dan çekilirken kentteki müze ve tarihi eserleri yağmaladığını öne süren Hamza, "Esed güçleri, IŞİD'in kentte saldırısını fırsata dönüştürerek kentteki müzeleri yağmaladı. Rejim güçleri çok sayıda tarihi eseri çaldı. Rejim şimdi, müzelerde kaybolan eşyaları IŞİD'in çaldığını iddia edecek" yorumunu yaptı.

        Orduya ait savaş uçaklarının, tarihi kenti yoğun bir şekilde bombaladığına aktaran Hamza, kentteki halkın, rejimin hava saldırılarından dolayı ve IŞİD'in korkusundan dışarı çıkmadığını dile getirdi.

        Bu arada, Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) de Tedmur'un IŞİD'in kontrolüne girdiğini duyurdu.

        BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

        Beyaz Saray sözcüsü Eric Schultz, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin IŞİD'in kontrolüne geçen Ramadi'yi geri almak için göreve çağırdığı Şii milislerin Irak güvenlik güçlerinin komuta ve kontrolü altında olması gerektiği uyarısında bulundu.

        Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Eric Schultz, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da düzenlediği basın brifinginde, "Amerikan yönetiminin, Ramadi'nin IŞİD'in elinden geri alınması çabasında İran destekli Şii milislerin kullanılmasından kaygı duyup duymadığına" dair bir soruyu da yanıtladı.

        Irak Başbakanı İbadi'nin Şii milisleri çağırma kararının Enbarlı liderlerle istişare edilerek ve Enbar Vilayet Meclisi'nin oy birliğiyle alındığını belirten Schultz, "Bu güçleri kullanma kararının, Irak hükümetinin Enbarlı liderlerle birlikte alması gereken bir karar olduğunu net olarak ifade etmiştik. Ayrıca, tüm güçlerin Irak güvenlik güçlerinin komuta ve kontrolü altında olması gerektiğini de çok net biçimde dile getirmiştik" diye konuştu.

        Schultz, "ABD yönetiminde, Şii milislerin varlığının ülkede yeniden mezhep çatışmalarına yol açabileceğine yönelik endişeler var mı?" şeklindeki bir soru üzerine, bu kararı almada Enbar Vilayet Meclisi'nin Irak Başbakanı İbadi'nin adımlarına kuvvetli destek vermesinin önemli olduğunu kaydederek, "Mezhepsel şiddet hakkında her zaman endişeliyiz. İşte bu yüzden bu güçlerin Irak güvenlik güçlerinin komuta ve kontrolü altında olması önemli olacak" dedi.

        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da, dünkü basın brifinginde, Ramadi'nin geri alınması için görevlendirilen güçler arasında, "bazı Şii milisler ve Şii gönüllülerin yanısıra, Enbar'daki aşiret savaşçıları dahil Sünni gönüllülerin da bulunduğuna" işaret ederek, bu durumun ülkenin çeşitliliğini yansıttığını ve Irak'ın IŞİD tehdidini geri püskürtme kabiliyeti açısından gerekli bir kriter olduğunu söylemişti.

        Earnest da, "Irak Başbakanı ya da Irak Savunma Bakanı üzerinden olsun, bu güçlerin Irak merkezi hükümetinin komuta ve kontrolü altında olmasının önemli olduğunu" vurgulayarak, "ABD, Irak merkezi hükümetinin komuta ve kontrolü altındaki çok mezhepli çabalara büyük destek vermektedir" ifadesini kullanmıştı.

        ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Jeff Rathke de, ABD olarak IŞİD'e karşı mücadelede Irak güvenlik güçlerine yardım etmeyi sürdüreceklerini kaydederken, "Irak Başbakanı İbadi ve Irak silahlı güçlerinin Şii milisler üzerinde komuta ve kontrole sahip olduğunu düşünüyor musunuz?" şeklindeki bir soruyu, "Tikrit ve Enbar ile Irak genelindeki diğer askeri angajmanlarda da bu tartışma yaşanmıştı. Tikrit'te (Tikrit operasyonu) öyle olmuştu, şimdi de aynısının olacağını bekliyoruz" şeklinde yanıtlamıştı. Rathke, bir gazetecinin, "(Şii milislerin çağrılması) Bu kararı destekliyor musunuz? Bu sizce iyi bir fikir mi?" sorusuna da, bu kararın Enbarlı siyasi ve aşiret liderlerinin desteğiyle Irak hükümeti tarafından alınmış bir karar olduğuna dikkat çekerek, "Bu savaşta öncülük Iraklılarda. Irak Başbakanı İbadi ve hükümetinin destekçisiyiz ve dolayısıyla bu kararı da destekliyoruz" yanıtını vermişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ