Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İsrail hükümeti apartheid* otobüsünden çark etti

        İsrail’de Binyamin Netanyahu tarafından kurulan yeni bakanlar kurulu, ilk iç çatışmasını yaşadı. Savunma Bakanı Moşe Yalon’un İsrail’de ve Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinde çalışan Filistinlilerin İsrailliler ile aynı otobüsü kullanmasını yasaklama kararı Başbakan Netanyahu tarafından iptal edildi. Yapılan resmi açıklamada kararın “Netanyahu ile Yalon’un istişaresinin ardından alındığı” belirtildi. Ancak başbakanlık kaynakları Netanyahu’nun, Yalon’u yasaklama kararından ötürü sert biçimde eleştirdiğini ve bu uygulamanın “kabul edilemez” olduğunu söylediğini aktardı.

        SAATLERCE YOLDA KALACAKLARDI

        Moşe Yalon’un, “Filistinliler İsrailli kadınları taciz ediyor” şikâyetleri üzerine koyduğu yasak 3 aylık bir pilot uygulama içeriyordu. Düzenleme gereğince Filistinlilerin, Yahudi yerleşimcilerin kullandığı ulaşım araçlarına binmesine izin verilmeyecekti. Buna göre, Filistinli işçiler ancak çıkış yaptıkları kapıdan giriş yapabilecek ve Batı Şeria’ya geri dönüşte, sadece belirlenen 4 geçiş noktasını kullanabilecekti. Savunma Bakanlığının aldığı bu karar nedeniyle Batı Şeria’da yaşayıp her gün çalışmak için İsrail’e geçen ve sayılarının on binleri bulduğu belirtilen Filistinlilerden bazıları, evlerine geri dönüşte fazladan saatlerce yol almak zorunda kalacaktı.

        MUHALEFET KARŞI ÇIKTI

        Savunma Bakanı Yalon’un planı İsrail muhalefeti tarafından sert biçimde eleştiriliyordu. Anamuhalefet partisi Siyonist Birlik’in Lideri İzak Herzog, uygulamanın “İsrail’in imajına zarar vereceğini” söyledi. Sosyalist Meretz Partisi Lideri Zehava Galon ise kararı Güney Afrika’da siyahlara yönelik ayrımcılık yapan “apartheid rejimi” uygulamalarına benzetti. Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de uygulamaya “İsrailliler ile Araplar arasında böylesi ayrım yapmak düşünülemez” dedi.

        HT GAZETE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ