Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Hologramlı kimlik kartı dağıtıyorlar

        HT GAZETE- Arif Balkan / İstanbul

        Suriye ve Irak’ta kontrol altında tuttuğu bölgelerde kendi kurallarını uygulayan terör örgütü IŞİD, kendi parasının ardından militanlarına kimlik kartı da bastırmaya başladı. Sahteciliği önlemek için kimlik kartlarını manyetik özellikli ve hologramlı olarak üreten örgüt, bu kimliklerin taşınmasını zorunlu hale getirdi.

        FOTOĞRAF VE İSİM YOK

        Örgütün militanlara verdiği kartın üzerinde isim ve fotoğraf yer almıyor. Bunların yerine kartta her militana özel olarak verilen seri numarası bulunuyor. Kartın üzerinde dikkat çeken bir başka detay ise halifelik mührü. Şanlıurfa’da ele geçirilen kimlik kartlarından birinin üzerinde Irak Şam İslam Devleti ve ‘halife’ye dair sloganlar yer aldığı görüldü. IŞİD, Suriye’de işgal ettiği yerlerde 13 yaşından büyük erkek sivillere ve militanlara kimlik kartı veriyor.

        DEVLETLEŞME ADIMI

        Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 4 yıl Irak’ta güvenlik danışmanlığı yapan savunma analisti, “IŞİD ve Irak” kitabının yazarı Abdullah Ağar, hologramlı kimlikleri “IŞİD’in devletleşme yolunda attığı adımlardan biri” olarak nitelendirdi. Ağar, “Örgüt, kurumsal yapılanma hamlelerini artırıyor. Daha önce Anbar’da banknot bastıklarını biliyoruz. Hologramlı kimlikler de şaşırtıcı değil. Örgüt ‘devletleşme’ iddiasında, ancak farklı uygulamalardan dolayı tek bir merkezden söz edemeyiz” dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ