Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD, Suriyeli muhalifleri Türkiye'de eğitmeye başladı

        Reuters’e konuşan ABD'li bir yetkili 8 Mayıs’ta Ürdün’de başlayan eğit-donat programının Türkiye’de genişletildiği bilgisini verdi ancak eğitimin tam o olarak ne zaman başladığı konusunda bir bilgi paylaşmadı.

        ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 8 Mayıs’ta, Suriyeli “muhaliflere” yönelik eğit-donat programının ilk bölümünün Ürdün’de başladığını duyurmuştu. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise eğitim gören grubun 90 kişiden oluştuğunu belirtmiş, ikinci grubun da yakında eğitime alınacağını açıklamıştı.

        ABD ile Türkiye arasındaki eğit-donat anlaşması geçen Şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. Kırşehir’deki Şehit Bahtiyar Aydın Kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı. Buna karşın cihatçılar, Hatay Serinyol’daki 121’inci Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı’nda gayri resmi olarak eğitilip donatılarak

        Suriye’ye gönderildi. Üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında “ılımlı muhalifin” eğitilmesi planlanıyor. Bunlardan 1500-2000 kadarının Türkiye’de eğitim göreceği geri kalanlarının ise Ürdün ve Suudi Arabistan’da eğitileceği açıklanmıştı. Washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece IŞİD’le mücadele değerlendirileceğini vurguluyor. AKP hükümeti ise Şam yönetimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. Ancak anlaşma metninde eğit-donat programına dahil edilenlerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ