Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Libyalı insan kaçakçıları, Rohingyalı hamile ve çocuk göçmenleri denize atıyor

        GAZETE HABERTÜRK

        Avrupa Birliği ülkeleri Akdeniz’e kaçak göçmen akınını durdurmak için sert önlemler alırken, insan kaçakçıları akıl almaz yöntemlere başvurmaya başladı. Libyalı insan kaçakçıları uluslararası denizcilik kurallarını suistimal ederek kasıtlı olarak denize insan atmaya başladı. Uluslararası Deniz Ticaret Odası’nın (ICS) bildirdiğine göre, denize açılan kaçak göçmen tekneleri artık Avrupa kıyılarına ulaşmaya çalışmak yerine, ticari yük gemilerinin rotalarına ulaşıyor ve ilk gördükleri kargo gemisinin görebileceği bir noktada kaçak göçmenlerden bazılarını suya atlamaya zorluyor.

        ICS’nin hazırladığı rapora göre suya atılanların büyük bölümünüyse hamile kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Ancak rapora göre kadın ve çocukların büyük bölümü yüzemediği için yaşamını yitiriyor. Denize atılan kaçak göçmenlerin tek umudu, ‘uluslararası denizcilik kurallarına göre ticari gemilerin suya düşmüş bir insan tespit ettiklerinde durmak ve yardım eli uzatmak zorunluluğu’ oluyor. ICS rakamlarına göre ticari gemiler zorunlu kaldıkları için 2014 yılında binden fazla kaçak göçmeni kurtardı.

        ROHİNGYALILARI YİNE ALMADILAR

        Myanmar donanmasına ait gemiler ülkenin güneyinde durdurdukları 727 Rohingyalı göçmeni taşıyan gemiyi ülkeye almadı. Gemiler göçmen teknesini Bangladeş karasularına götürdü. Myanmar yönetimi, ülkede 1.2 milyon nüfusa ulaşan Rohingyalıları (Arakanlı) Bangladeşli göçmen olarak tanımlıyor ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakıyor. Geçen hafta yapılan nüfus sayımında Rohingyalılar kayda geçirilmemişti. Öte yandan Avustralya’ya ulaşmaya çalışırken Endonezya’nın Rote Adası’nda karaya oturan 54 Sri Lankalı, 10 Bangladeşli ve 1 Myanmarlı göçmeni taşıyan tekne, Avustralyalı makamlarca istenmedi ve göçmenler teknede kaldı.

        KURTULANLARA TECAVÜZ

        Malezya haber ajansı Bernama, Tayland ve Malezya’da mülteci kamplarında kalan Rohingya Müslüman’ı kadınların geceleri bekçilerin tecavüzüne uğradığını duyurdu. Tecavüze uğrayan kadınlar, bekçilerin bazen kadınları birkaç gün boyunca mülteci kampı dışında bir yere götürdüğünü ve seks kölesi olarak kullandığını da söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ