Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Putin'in sözcüsü: "Gerginlik yok, olanlar ufak bir aksaklık"

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesindeki aksaklığın farklı geleneklerden kaynaklandığını, iki lider arasında hiçbir gerginlik olmadığını bildirdi.

        Peskov gazetecilere yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

        "Putin ve Erdoğan arasında gerginlik olduğu haberlerine değinirsek, hiçbir gerginlik olmadı. Birincisi, hiçbir sessizlik olmadı, sadece Erdoğan'ın toplantı öncelerinde basın önünde hiçbir zaman konuşmamasından kaynaklanan bir aksaklık oldu. Görüşme öncesinde basın önünde bir şeyler konuşmak onların adeti değil. Bu konuda farklı geleneklere sahibiz, bu yüzden ufak bir aksaklık oldu."

        Peskov bir kez daha bu durumun iki lider arasındaki gerginlikle veya başka bir sorun ile hiçbir ilgisi olmadığının altını çizdi.

        Cumartesi günü Azerbaycan başkenti Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşme öncesinde küçük çaplı bir protokol krizi yaşandığı, Putin'in geç geldiği iddia edilmişti.

        PUTİN HERKESİ BEKLETİR

        Öteyandan Putin’in gittiği her yere girme izni bulunan ender gazetecilerden olan Kommersant muhabiri Andrey Kolesnikov, Rusya liderinin geçtiğimiz günlerde Papa Françesko’ya yaptığı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da boş görüşme salonunda dakikalarca beklettiğini yazdı.

        Bakü’deki zirvede yaşanan protokol krizini Kolesnikov şöyle aktardı: “Liderler görüşmesi Erdoğan’ın kaldığı otelde yapılacaktı. Kararlaştırılan saatte Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu eşliğinde salona girdi. Ancak Rus heyetinde tek bir kişi bile yoktu. Bu durum karşısında yüzü asılan Erdoğan boş salonda dolaştıktan sonra geri çıkacağı sırada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov durumu kurtarmak için apar topar salona girdi.

        Çavuşoğlu vasıtasıyla Erdoğan’a bir şeyler anlatmaya çalıştı. Ancak Erdoğan’ın yüzünde hiçbir tebessüm yoktu. Sonra Rusya heyetinden diğer yetkililer; Enerji Bakanı Novak, Rosatom Başkanı Kiriyenko ve Gazprom CEO’su Miller geldi. Ancak Putin’in hâlâ esamesi okunmuyordu. Aldığım bilgiye göre Rusya Devlet Başkanı daha kaldığı otelden bile çıkmamıştı. Tam olarak ne kadar sürdüğünü kestiremediğim gecikmeden sonra Putin kapıda belirdi. Putin’i beklemek zorunda kalan Erdoğan oldukça asık bir yüz ifadesiyle protokol çekimi için koltuğa oturdu.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ