Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Ateş hattında umut Türkiye

        Ahmet Yukuş-Yusuf Kılıç/ Şanlıurfa

        Umut Tütüncü Şefik Dinç /İstanbul

        GAZETE HABERTÜRK

        Suriye’de PKK’nın kolu YPG ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bileşeni olan Burkan El Fırat Güçleri’nin IŞİD kontrolündeki Rakka’ya bağlı Telabyad kasabasını almak için 29 Mayıs’tan bu yana sürdürdüğü çatışmalar binlerce Suriyeliyi yerinden etti. Ağır silahların kullanıldığı çatışmalar son günlerde şiddetlenirken top ve havan mermilerinin sesi, Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nden duyuldu. Binlerce Suriyeli Türkiye’ye geçmek için Türkiye sınırına koştu.

        BİR GÜNDE 4500 SIĞINMACI

        Çatışmaların artmasıyla Arap kökenli binlerce Suriyeli, canlarını kurtarmak için Türkiye sınırına akın ediyor. Son 2 haftada Şanlıurfa’ya ulaşan sığınmacı sayısı 20 bini aştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gece Şanlıurfa Valiliği’ne verdiği “Sınırda hiçbir insan beklemesin” talimatı üzerine önceki gece saat 02.00’ye kadar sığınmacılar kabul edildi. Sığınmacılar, parmak izi ve isimleri alındıktan sonra Akçakale merkeze bırakıldı. Birçoğu akrabalarının yanına giden sığınmacılar Şanlıurfa’nın Akçakale ve Suruç ilçeleri ile Mardin’in Derik İlçesi’ndeki kamplara başvurdu. Önceki gün ve gece 4 bin 500 civarında sığınmacı geldiği belirtildi.

        YALIN AYAK ÇOCUKLAR

        Suriye’den gelişler dün de devam etti. 2 bini aşkın kişi, yürüyerek Akçakale Gümrük Kapısı’na geldi. Askerler hendek çevresini çembere alıp kontrolsüz geçişe izin vermedi. Bir hasta ile bir yaralı kadın askerlerin yardımıyla alındı. 2 bin sığınmacı dün öğle saatlerinde jandarma ve AFAD kontrolünde Türkiye’ye alındı. Gelenler arasında hamile kadınlar, hastalar ve yalın ayak çocuklar dikkat çekti. İlk etapta su verilen sığınmacılar, AFAD’ın çadırlarına götürüldü, çocuklara aşı yapıldı, hastalara müdahale edildi.

        SINIRIN EN KÜÇÜK BEBEĞİ

        Bombardımandan kaçan bir kadın sınırda doğum yaptı. 4 gündür sınırda beklediği öğrenilen Suriyeli anne, kucağındaki 2 günlük bebeğiyle sınırı geçerek Türkiye’ye geldi. Cennet ile cehennem arasında adeta ‘araf’ta gözlerini açan bebek ile annesinin tedavi altına alındığı öğrenildi. Minik bebek gibi yaşına basmamış birçok küçük çocuk ve ailesi askerler tarafından güvenli kamplara götürüldü.

        TEKERLEKLİ SANDALYEYLE GELDİ

        Felçli olan 73 yaşındaki Abdullah El Muhammed, torununun yardımıyla 2 kilometreyi tekerlekli sandalyesiyle kat edip yalın ayak sınırı geçti. Savaş uçaklarının köylerini bombaladığını söyleyen Muhammed, “Yolda kalacağımı düşünmüştüm. Akrabalarım kucaklayıp tel örgüleri geçmemi sağladı. Önce IŞİD köyümüzü ele geçirdi, şimdi Kürtler geldi. Şehrimizin Kobani gibi harabeye dönmesinden endişe ediyoruz” dedi. Sınırı geçen 8 aylık hamile Emine Hamed, Sülük kasabasından çatışmalardan kaçtığını söyledi. Hamed’in sınırı geçer geçmez çarşafını çıkarması dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ