Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AİHM'den iki Türkiye kararı

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye ile ilgili iki dava sonuçlandı

        Ergenekon davasında yargılanan emekli subay Levent Bektaş'ın 2010 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM, Bektaş'ın, avukatlarının, tutuklanma sonrası savcının mütalaasına ulaşamaması yüzünden yaptığı şikayet ile ilgili olarak, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin, 4 fıkrasını ihlal ettiğine" hükmetti.

        Yine aynı maddeden yapılan ve "itiraz sürecinde sözlü savunma süresinin kısa olduğu" yolundaki başvuru ise kabul görmedi.

        Verilen insan hakları ihlali kararını yeterli gören AİHM, maddi tazminata gerek duymadı. Bektaş, 22 Nisan 2009'da Ergenekon davası soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Serbest kalması yolunda yaptığı başvurular reddedilen Bektaş, savcının konu ile ilgili verdiği mütalaaların avukatına iletilmediği gerekçesiyle AİHM'e şikayetçi olmuştu.

        Türkiye'deki mahkeme, 27 Ocak 2014 yılında Bektaş'ın tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Başvuru sahibinin Türkiye'deki duruşmaları ise hala sürüyor.

        DİCLE VE SADAK KARARI

        Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın mahkumiyetleri nedeniyle 2007 yılındaki genel seçimlerde bağımsız aday olamamalarıyla ilgili yaptıkları başvuruda Türkiye'yi haksız buldu.

        AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) suçsuzluk karinesi ile ilgili 6. maddesinin 2. fıkrası ve özgür seçim hakkı ilgili 1. protokolün 3. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği Dicle ve Sadak'a kişi başına altışar bin avro maddi tazminat, mahkeme masrafı olarak da 715 avro ödeyecek.

        Anayasa Mahkemesince kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) iki milletvekili Dicle ve Adak, 1995'te 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. AİHM, 2001 yılında aldığı kararda, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) bağımsız olmadığını gerekçe göstererek, Sadak ve Dicle'nin Türkiye'deki duruşmalarının adil olmadığına hükmetmişti.

        Kararın ardından Türkiye'de 2007'de yapılan yeni yargılamada suç sabit görülmüş ancak hapis cezaları yedi yıl altı aya indirilmişti. Temyiz mahkemesi de kararı onamıştı. Yüksek Seçim Kurulu da Sadak ve Dicle'nin mahkumiyetlerini gerekçe göstererek, milletvekili adaylıklarını kabul etmemişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ