Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD arkasında dehşetin izlerini bırakmış

        Şefik Dinç / Telabyad / GAZETE HABERTÜRK

        Suriye’de IŞİD’in can damarlarından biri olan Telabyad kenti, 15 Haziran’da PYD’ye bağlı YPG ve Burkan el-Fırat Güçleri tarafından ele geçirildi. IŞİD militanları, çatışmaya girmeden kenti terk etti. HABERTÜRK, günler sonra, şimdi YPG güçlerinin denetiminde olan Telabyad’a girdi. Kobani üzerinden gittiğimiz Telabyad’ın girişinde yolumuz YPG militanları tarafından kesildi. Kentin tüm girişlerinin yanı sıra bazı kritik noktalarda sivilleri durduran YPG, kimlik kontrolünden sonra kente girişimize izin verdi.

        KAFA KESTİKLERİ MEYDAN SESSİZ

        Kentte dükkânların neredeyse tamamına yakını kapalı. Siviller ihtiyaçlarını açık olan birkaç bakkaldan karşılayabiliyor. Açık dükkânlardan birini fotoğraflarken, kenti terk etmeyen sivillerden biri, hemen arkamdaki meydanı işaret ederek orayı çekmemi istiyor. O meydan, IŞİD militanlarının kafa kestiği Telabyad Meydanı... IŞİD’ciler, çatıştıkları muhaliflerin ya da casuslukla suçladığı kimselerin infazları burada gerçekleştiriyor, ardından da kesik kafaları yine meydandaki demirlere asıyormuş. Halk, zaman zaman başka yerde yapılan infazlardan sonra da cesetlerin getirilip bu meydana atıldığını ifade ediyor.

        CEZA KAFESİNDE HATIRA FOTOĞRAFI

        Dehşetin bir başka izi ise kentin en işlek caddesi üzerindeki demir kafes. IŞİD, Telabyad’ı ele geçirdikten sonra meydana bu kafesi yapmış. Suç işleyenleri, özellikle de sigara içenleri, bu kafese koyup 48 saat içeride tutuyorlarmış. Ahali ise meydandan geçerken bu ‘mahkûmlara’ tükürüp hakaret ediyormuş. Şimdi bazı siviller bu kafese girip hatıra fotoğrafı çektiriyor. Telabyad’da yaşayan Muhammet Hasan, IŞİD’in hayatın her alanına karıştığını belirterek o günleri şöyle anlatıyor: “Sigarayı ve sakal kesmeyi yasakladılar. Kadınların nasıl giyinmeleri gerektiğini belirten anonslar yaptılar. Kurallara uymayanları da cezalandırdılar. Kafa kesip meydanda sergiliyorlardı.’’

        ‘TIRAŞ OLUP TÜRKİYE’YE KAÇTILAR’ İDDİASI

        IŞİD militanlarının kenti apar topar terk ettikleri, arkalarında bıraktıkları malzemelerden belli oluyor. Başta kıyafetleri, pek çok eşyalarını bırakmak zorunda kalmışlar. Ancak Telabyad’ı kaybedeceklerini anlayan IŞİD’cilerin önceden kaçış hazırlığı yaptığı da söyleniyor. Zira Telabyad’ı ele geçiren YPG, sınır kapısında IŞİD militanlarına ait çok sayıda kıyafet bulmuş. Bu yüzden bazı IŞİD militanlarının son anda “sakallarını keserek Türkiye tarafına geçtikleri” iddia ediliyor. Çatışma ortamından kaçarak Türkiye’ye sığınan Telabyadlıların bir kısmının geri dönmesine rağmen, kentteki sivil sayısı halen oldukça az. Bunda YPG’nin Akçakale’ye açılan sınır kapısını güvenlik gerekçesiyle pazartesi gününe kadar kapatmış olmasının da etkisi var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ