Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya O şimdi BM'nin yeni barış elçisi

        Güney Afrika asıllı Oscar ödüllü aktris Charlize Theron, BM'nin resmen yeni barış elçisi oldu.

        BM Genel Sekreter Yardımcısı Asha Rose Migiro, Genel Sekreter Ban Ki-mun tarafından kadınlara karşı şiddetin durdurulması için seçilen Theron'u resmen barış elçisi olarak açıkladı.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Theron, BM'de yapılan törende ''bu göreve seçilmekten büyük onur duyduğunu, çok heyecanlı olduğunu ve BM ile birlikte çalışmak için sabırsızlandığını'' söyledi.

        BM'de daha sonra düzenlenen basın toplantısına katılan Theron, Güney Afrika gibi şiddetin ve çatışmanın yoğun olarak yaşandığı bir ülkede doğup yetiştiği için şiddetin nelere yol açabildiğini iyi bildiğini söyledi.

        Kendi ismiyle Güney Afrika'da kurduğu vakfın amacının da özellikle kadınlara karşı şiddetin durdurulması yönünde çalışmalarda bulunmak olduğunu bildiren Theron, bu konuda kamuoyuna güçlü bir mesaj vermek istediğini anlattı.

        Bundan böyle BM ile çalışacağını ve bugüne kadar kendi ekibiyle Güney Afrika'da yaptığı çalışmaları dünya çapında sürdürebilme şansına sahip olacağını ifade eden Theron, bu kapsamda BM tarafından görevlendirilmekten büyük onur duyduğunu, elinden gelen hizmeti vermeye hazır olduğunu belirtti.

        Theron, dünyanın diğer ülkelerinde sürdüreceği insani çalışmaların Güney Afrika'daki çalışmalarını daha az önemli hale getirmeyeceğini vurguladı. Güney Afrika'da ve genel olarak Afrika'da cinsel şiddete uğrayan kadınların sayısının son derece fazla olduğunu, tecavüze uğrayan genç kızların ve kadınların bunu toplum içinde söyleyemediklerini belirten Theron, tecavüz ve HIV-AIDS ile ilgili bir soru üzerine, özellikle Afrika'da çok yanlış, ancak yaygın bir kanı olduğunu, HIV virüsü taşıyanların hastalığı yenmek için bakire kızlara tecavüz ettiklerini söyledi.

        Küçük yaşta aile içi şiddete tanıklık ettiği ve annesinin kendisine saldıran alkolik babasını silahla vurduğu bilinen Theron, hem oyuncu olarak insanları eğlendirirken, hem de insani işlerle uğraşan biri olarak sorumluluklarını iyi bildiğini belirtti.

        Theron, değişime inandığını söyledi ve ''Charlize Theron Afrika Sosyal Hizmet ve Tıbbi Yardım Projesini'' de bu amaçla kurduğunu bildirdi. Kendisini bu konuda başarılı görüp görmediğini soran bir gazeteciye Theron, ''Başarıyı ölçmek zor ve tehlikeli, ama tek bir insana ulaşıp onun hayatını değiştirmesine yardımcı olabiliyorsam, bu benim için başarıdır'' yanıtını verdi.

        Ülkelerin kültürlerine saygı göstermenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Theron, buna her zaman hassasiyet gösterdiğini ifade etti. Theron, çalışmalarında gazetecilerden de yardım isteyerek, özellikle Güney Arika'da gazetecilerin aile içi şiddeti duyurma konusunda son derece başarılı olduklarına işaret etti.

        Esquire dergisi tarafından geçen yıl ''Hayatta Olan En Seksi Kadın'' seçilen ve Amerikan vatandaşı da olan Theron, özellikle doğduğu ülke olan Güney Afrika'da önemli sosyal çalışmalarda bulunan bir şahsiyet olarak tanınıyor.

        Theron, 2003 yılında ''Monster'' adlı filmde seri bir katili canlandırdığı rolle 2003 yılında Oscar ödülü almıştı.

        Bu arada, BM'nin barış elçilerinin sayısı Theron ile birlikte 10'a yükseldi. Diğer elçiler; George Clooney (barışı koruma), Michael Douglas (silahsızlanma), müzisyenler Daniel Barenboim (barış ve hoşgörü), Midori Goto (kalkınma hedefleri ve gençlik) ve Yo-Yo Ma (gençlik), yazarlar Paulo Coelho (yoksulluk ve kültürler arası diyalog) ve Elie Wiesel, Ürdün Prensesi Haya Bint El Hüseyin (kalkınma hedefleri ve açlık) ve doğabilimci Jane Goodall (çevrenin korunması).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ