Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa'dan dinleme iddiaları ile ilgili sert tepki!

        ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediğinin ortaya çıkması sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Savunma Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Hollande, bakanlar ve ordudaki üst düzey komutanlarla toplantı halindeyken Elysee Sarayı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Fransa güvenliğini ve çıkarlarını tehdit eden hiçbir faaliyete müsamaha göstermeyecektir" denildi.

        ABD BÜYÜKELÇİSİ İZAHAT VERECEK

        Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, ABD'nin Paris Büyükelçisi'ni NSA'nin dinleme olayının ortaya çıkması sonrası Dışişleri'ne çağırdı. Fabius'ın WikiLeaks belgeleriyle ilgili ABD Büyükelçisi'nden izahat isteyeceği belirtildi. WikiLeaks'in yayınladığı belgere göre Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA, 3 cumhurbaşkanını 2006-2012 yılları arasında elektronik takibe aldı. Sadece Fransa cumhurbaşkanları değil, Elysee Sarayı'nda görevli çok sayıda bakan, bürokrat ve diplomat da dinlendi.

        WikiLeaks'in yayınladığı belgeler, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu ay başında telefon dinlemeyi kısıtlayan bir yasaya imza atmasının hemen ardından ortaya çıktı. 20 Mayıs 2012 tarihli bir belgede Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının olası sonuçları hakkında Fransa'da ve Alman muhalefetiyle yürüttüğü gizli görüşmeler aktarılıyor.

        FRANSA BAŞBAKANI: KABUL EDİLEMEZ

        Fransa Başbakanı Manuel Valls, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransa cumhurbaşkanlarının telefonlarını dinlenmesinin kabul edilmez olduğunu söyledi.

        Meclis oturumunda Valls, NSA'nın dönemin Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği iddiaları hakkında konuştu. Valls, ABD yönetiminin iddialara acilen açıklık getirmesi gerektiğini belirterek ulusal çıkarları tehdit edildiğinde hiçbir ülkenin naif bir duruş sergilemeyeceğini vurguladı.

        ABD'nin, durumu özgürlüklere vurulan bir darbe olarak görmenin ötesine geçmesi gerektiğine işaret eden Valls, "ABD, zarar gören ikili ilişkileri normalleştirmek için elinden geleni yapmalı" ifadesini kullandı.

        Valls, Fransa'nın hiçbir Avrupalı müttefiki üzerinden casusluk faaliyeti yürütmediğinin de altını çizdi. Öte yandan, iddialarla ilgili Fransız istihbarat yetkilerinin de ABD'ye gideceği duyuruldu.

        SARKOZY DE DİNLENDİ

        2011 yılına ait bir diğer belge ise eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini ABD'nin aracılığı olmaksızın yeniden başlatma ihtimalini görüştüğünü gösteriyor.

        NSA SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

        Gelişmelerin ardından NSA sözcüsü Ned Price'dan da bir açıklama geldi. "Suçlamalar üzerine yorum yapmıyoruz" diyen Price, NSA'nın genel politikasının ulusal güvenlik meseleleri söz konusu olmadıkça uluslararası alanda dinleme yapılmasına izin vermediğini söyledi. NSA sözcüsü Ned Price, "Cumhurbaşkanı Hollande'ın iletişimini hedef almıyoruz, almayacağız" dedi.

        MERKEL DE DİNLENMİŞTİ

        2013'te NSA'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i dinlediği kamuoyuna yansımıtı. Merkel, "Dostlar arasında casusluk olmaz" demişti. Ancak daha sonra Alman medyası Alman istihbaratının ABD adına, Fransız yöneticiler ile Avrupa Birliği merkezinde dinleme faaliyetleri yürüttüğünü belirtmişti. 2013 yılında Brezilya medyası NSA'nin Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'i dinlediği de iddia edilmişti.

        NTV

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ