Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Medvedev Obama'dan umutlu

        Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'nin yeni seçilen Başkanı Barack Obama ile ilişkilerin gelişmesi için yeni fırsatlar yakalanabileceğini söyledi. Rusya'nın Ural bölgesinde incelemelerde bulunan Medvedev, yeni bir dönemin açılmasını ümit ettiğini kaydederek, "ABD'nin yeni yönetimi ve yeni başkanının birçok konuya yeni bir bakış açısı getirecek." dedi.

        RUSYA KRİZ PAKETİNİ 182 MİLYAR DOLARA ÇIKARDI

        Petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi ve küresel mali kriz nedeni ile sorun yaşayan reel sektörü desteklemek amacı ile Medvedev ek mali paket açıkladı. Mali krizin reel sektörü etkilemeye başladığını ifade eden Rusya lideri, "Açık olan şu ki, kriz giderek yaygınlaşıyor. Maalesef mali kriz reel sektörü de etkilemeye başladı. Tüm sektörler krizden belirli oranda etkileniyor. Buna göre ekonomik istikrar için toplam 5 trilyon ruble (182 milyar dolar) mali destek sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu. Medvedev gerektiğinde ek önlemlerin de alınarak istikrarın sağlanması için çalışılacağını söyledi. Rusya borsası Mayıs ayından bu yana yüzde 70 değer kaybederken, rublede yaşanan düşüşü önlemek için Rusya Merkez Bankası onlarca milyar dolar bankalara destek sağladı.

        Dünya Bankası'nın açıkladığı Rusya Ekonomik Raporuna göre Rusya'dan 2008 yılında net nakit çıkışı 50 milyar dolara ulaştı. Banka, 2009 için de yabancı yatırımlar durma noktasına geldiği için bu rakamın iki katına çıkabileceği uyarısı yaptı. Raporda Rusya'nın petrole bağımlı ekonomik yapısının da giderek artacağı ön görülüyor. Buna göre bu artış 2008'de yüzde 6, 2009'da da yüzde 3 olarak gerçekleşecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ