Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya IŞİD 133 gün elinde tuttuktan sonra terk etmek zorunda kaldığı Kobani’de katliam yaptı

        Veysi İPEK / Hasan ATMACA / HT GAZETE

        Suriye’nin Kobani kasabası; IŞİD terör örgütünün 133 gün süren kuşatmasında yerle bir olup yoğun çatışmaların ardından kurtulduktan tam 150 gün sonra dün yine aynı kâbusu yaşadı.

        ÖNCE BOMBALI ARAÇ

        Bölge sakinleri ve yetkililerden elde edilen bilgilere göre önceki gece YPG kıyafetleri giyerek kendilerini kamufle eden bir grup IŞİD militanı kentin yüksek kesimindeki Miştenur Tepesi’ne kadar ulaşmayı başardı. İddiaya göre tepeye konuşlanan militanlardan bir kısmı gece karanlığından faydalanarak dış mahallelerdeki binalara sızdı. Bir kısmı ise Cerablus tarafından Türkiye sınırına doğru giderek saat 05.08’de Kobani tarafındaki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda bombalı araç patlattı. Patlamanın şoku sürerken sınır kapısından yaklaşık 250 metre içeriye, Kobani’ye doğru giden bir canlı bomba da 3-4 dakika sonra Qada Azadi’de (Özgürlük Meydanı) üzerinde bulunan bombaları patlattı. IŞİD’in daha önceki kuşatmasında giremediği Kani Mürşidi (Mürşidin Çeşmesi) Mahallesi’nden de yaklaşık bir saat sonra bir patlama sesi daha geldi.

        ‘HEVAL’ DEDİLER VE...

        Bu sırada kasabanın çarşı merkezinde gizlenen IŞİD militanları da etraflara ateş açmaya başladı. Kürt Çeşmesi Mahallesi’nde bazı evlere saklanan ve patlamayla birlikte dışarı çıkan IŞİD militanları ise mahalle sakinlerinin kapılarını çalarak “Yardım dağıtılacak, dışarı çıkın” diye seslenmeye başladı. Dışarı çıkanlara önce PKK ve YPG’lilerin kullandığı “Heval” (Arkadaş) ifadesini kullanan ve Kürtçe “Nasılsınız” diye soran militanların ardından uzun namlulu silahlarla ateş açtığı belirtildi. Aynı anda kentin birkaç noktasında patlak veren olaylar sürerken YPG’nin müdahalesinden sonra 30-40 IŞİD militanı, hastaneye dönüştürülen Mekteb- i Reş’e girdi. YPG binanın etrafını sardı ancak IŞİD militanları hastanede rehin aldıkları hastaları da kullanarak saat 14.00 sıralarında hastaneden kaçtı. Araziye dağılan IŞİD’lilerle YPG’liler arasındaki çatışmalar gün boyu sürdü.

        ÇOCUK VE KADINLAR

        IŞİD militanları kaçarken bir kez daha Miştenur Tepesi’nin yamacında Kürt Çeşmesi’ndeki evlere girerek aileleri rehin aldı. YPG’lilerin siviller nedeniyle etkili ateş altına alamadığı mahallede IŞİD militanlarının bazı çocuk ve kadınların başlarını kestiği de iddia etildi. Saat 13.30 sıralarındaysa Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda bomba yüklü bir kamyonet YPG tarafından üzerine benzin dökülerek yakıldı. Araçta bulunan bombalar büyük bir gürültüyle patladı. Kobani’deki patlama Türkiye’den de görüldü. IŞİD, Halep yolunda da bombalı bir araç patlattı.

        17 MİLİTAN ÖLDÜRÜLDÜ

        YPG ve IŞİD arasındaki çatışmalarda doçka ve havan toplarının da kullanıldığı bildirildi. IŞİD’in saldırılarında ilk bilgilere göre 50’den fazla Kobanili öldü, 100’den fazla da yaralı var. 17 IŞİD militanının öldürüldüğü çatışmalarda bazı teröristler sağ olarak yakalandı. Saat 16.20 sıralarında koalisyon güçlerine ait uçaklar iki noktayı bombaladı.

        Kentte dün gün boyu toplam 11 patlama meydana geldi. Ayrıca Kobani’nin Brakh Bootan Köyü’nden 20 sivilin kaçırıldığı, Bexbetan Köyü’nde ise 25 kişinin öldürüldüğü öne sürüldü. IŞİD militanlarının zaman zaman çarşaf giyerek kendilerini kamufle ettikleri böylece karşılaştıkları sivilleri ya da YPG’lileri hazırlıksız yakaladıkları belirtildi. Muhaliflerin “Ebu İsa” diye bilinen grubundan 100’ün üzerinde kişinin Telabyad’dan son bir hafta içerisinde Kobani’ye geldiği, saldırıda bu kişilerin de rolü olup olmadığının araştırıldığı öğrenildi.

        KENTE NASIL SIZDI?

        -Kobani çevresinde doğuda Telabyad, batıda Cerablus, güneyde ise Sirrin’e kadar uzanan geniş bir alan YPG-YPJ kontrolünde. Yollar üzerinde de onlarca kontrol noktası var. IŞİD’in bu bölgelerden Kobani’ye nasıl ulaştığı araştırılıyor. Cerablus ile Kobani’yi ayıran Fırat Nehri üzerinde köprü yok. IŞİD militanlarının nehri botlarla geçtiği iddia edilirken bomba yüklü araçların da Ayn İsa üzerinden kente sızdığı iddialar arasında.

        -Bir diğer iddiaya göre IŞİD militanları silahlarını saklayarak kente kadın kılığında sızdı. Bazı görgü tanıkları IŞİD’lilerin üzerinde YPG üniformalarının olduğunu söyledi.

        -Telabyad’dan kaçan IŞİD üyelerinin sakallarını kesip halkın arasına karıştığı, Kobani’ye yönelik dünkü saldırıda kente sızdıkları da öne sürülüyor.

        ‘PYD, ‘SIZMA BATI VE GÜNEYDEN’ DEDİ’

        Şanlıurfa Valiliği, “Elimizdeki veriler IŞİD’in Suriye’nin Cerablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır” diyerek buna ilişkin görüntülerin kamuoyuyla paylaşıldığını açıkladı.

        Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, YPG kuvvetlerinin Ayn İsa kasabasında bulunduğunu ve YPG asayiş biriminin yalnız olduğunu bilen IŞİD’in bu vesileyle saldırdığını söyledi. Kaymakam Çiftçi, PYD yetkilileriyle yaptıkları görüşmede sızmanın kentin batısından ve güneyinden meydana geldiğini öğrendiklerini kaydetti.

        SALDIRIDAN YARALI KURTULDU

        Suruç Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Berhtan’lı Nesrin Hamo “Sahurdan sonra uyumaya çalışırken silah sesi duyduk. Köye yaklaşan kamyonların ışıklarını kapattıklarını gördük. Kamyonda üzerinde YPG elbiseleri bulunan silahlı kişiler vardı. Bir anda evlere girip çoluk çocuk herkese ateş ettiler. Çocuğumu yatağından kaldırırken bana da ateş ettiler, eşim orada öldü. Kayınbiraderim ve çocuklarının vurulduğunu gördüm. Arkamızda kim öldü, kim kaldı görmeden komşularla bir araca binip kasaba merkezine kaçtığımızı hatırlıyorum” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ