Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Srebrenitsa komutanı Naser Oriç serbest bırakıldı

        İsviçre'de 10 Haziran'da gözaltına alındıktan sonra bugün özel uçakla Uluslararası Saraybosna Havaalanı'na getirilenOriç, Bosna Hersek Savcılığı'na çıkarıldı.Oriç, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

        Bosna Hersek Savcılığı tarafından yapılan açıklamada,Oriç'e ikamet ve hareket etmesi konusunda belirli kısıtlamalar getirildiği belirtilerek, komutanın ayrıca davaya dahil olan tanık ve şüphelilerle görüşmesinin yasaklandığı ifade edildi. Verilen yasaklara uymaması durumundaOriçhakkında yasal işlem yapılacağı kaydedildi.

        Oriç'in ilk duruşmasının pazartesi günü yapılacağı açıklandı.

        OLAY NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ?

        Sırbistan Savcılığı, geçen yıl Şubat ayında,Oriç'in 1992 yılında, Bosna Hersek'in doğusundaki Podrinye bölgesinde Sırplara yönelik savaş suçu işlediği iddiasıyla yakalama emri çıkartılmasını talep etmişti. İnterpol tarafından çıkarılan yakalama emri daha sonra geri çekilmişti. Buna rağmen, Boşnak komutan 10 Haziran'da İsviçre'de gözaltına alınmış ve hakkında 14 gün gözaltı süresi verilmişti.

        Oriç, daha önce kendisini ziyaret eden Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç aracılığıyla gönderdiği mesajda, "Buradan Sırbistan'a canlı gitmem" ifadesini kullanmıştı.Oriç'in iadesini hem Bosna Hersek hem de Sırbistan talep etmişti.

        Daha önce Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce (ICTY) yargılanan Boşnak komutanOriç, suçsuz bulunup hakkında beraat kararı verilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ