Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama kilise saldırısında ölenler için ilahi söyledi

        ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama, geçen hafta siyahların gittiği kilisede beyaz bir genç tarafından öldürülen kurbanların cenaze törenine katıldı. Güney Carolina Eyaleti’ndeki Charliston kentine giden Obama’lar kurban yakınlarıyla konuştu ve üzüntülerini dile getirdi. Kilisede düzenlenen ayin sırasında 21 yaşındaki Dylann Roof katliam gerçekleştirmiş ve 9 kişiyi öldürmüştü. Obama, siyahlara yönelik bu saldırıyı sert bir dille kınayarak, “Irkçılığı birlikte yeneceğiz” mesajını verdi.

        İLAHİ OKUDU

        Konuşmasının sonunda, sürpriz biçimde Afrikalı Amerikalılar için sembolik anlamı olan "Amazing Grace" ilahisini okumaya başlayan Obama'ya katılımcılar da eşlik etti. Öte yandan, Amerikalılar, sabahın erken saatlerinden itibaren cenaze törenin olacağı mekana gelerek uzun kuyruklar oluşturdu. Cenaze törenine ise binlerce kişi katıldı.

        ABD'nin Güney Carolina eyaletinde geçen hafta 21 yaşındaki Dylann Roof tarafından ülkenin en eski kiliselerinden Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi'ne düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti. Zanlı Roof, Kuzey Carolina'nın Shelby kasabasında yakalanmıştı.

        Roof'un sosyal medyadaki paylaşımında da bir elinde tabanca, diğer elinde konfederasyon bayrağı bulunan resimleri ve ırkçı ifadeleri yayınlaması bayrak tartışmalarını başlatmış, eyaletin kongre binasındaki "ırk ayrımcılığı ve beyaz Amerikalıların egemenliğinin simgesi" olarak görülen konfederasyon bayrağının indirilmesine karar verilmişti.

        Tartışmalara konu bayrak, kölelik karşıtı Abraham Lincoln'un ABD başkanlığa seçilmesinden sonra, tarıma dayalı ekonomileri nedeniyle köleliği savunarak Amerikan İç Savaşı'na (Kuzey-Güney Savaşı 1861-1865) yol açan ayrılıkçı güney eyaletlerinin oluşturduğu konfederasyonun (Güney) ortak bayrağı olarak kullanılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ