Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Saldırıların ardından turistler Tunus'tan ülkelerine dönüyor

        Tunus'ta 39 kişinin yaşamını kaybettiği saldırının ardından turistler ülkelerine geri dönüyor

        AFP'nin haberine göre, IŞİD Tunus'un Suse kasabasındaki saldırıyı düzenleyen kişinin Ebu Yahya el Kayravani olduğunu duyurdu.

        Örgüt, olay yerinde çıkan çatışmada öldürülen Ebu Yahya el Kayravani takma isimli saldırganı "hilafetin askeri" olarak tanımladı.

        Tunus İçişleri Bakanlığı saldırıyı düzenleyen kişinin Kayravan kentinden Tunuslu bir öğrenci olduğunu açıklamıştı. Kuveyt'te dün 27 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırısını da terör ötgütü IŞİD üstlenmişti.

        Tunus Başbakanı Habib Essid, beş yıldızlı otelde öldürülenlerden çoğunun İngiliz olduğunu açıkladı. Essid, ölenler arasında Almanya, Belçika ve Fransa vatandaşlarının da olduğunu belirtti. Kimliği tespit edilen 10 kişiden sekizinin İngiliz, birinin Alman, diğerinin de Belçikalı olduğu açıklandı.

        ÜLKEYİ TERK EDİYORLAR

        Tur şirketleri, tatillerini iptal eden yaklaşık 2500 turisti ülkelerine geri götürmek için Tunus'a uçak kaldırdı. Şirketler, Tunus'ta tatil satın alan çok sayıda müşterinin de bu ülkeye gitmekten vazgeçtiklerini açıkladı.

        Uzmanlar, IŞİD'in lüks otellere saldırmasının nedenini, Tunus ekonomisinin can damarlarından biri olan turizme darbe vurmak olarak göstermişti.

        SALDIRIDA ÖLENLERİN ÇOĞU İNGİLİZ

        İngiltere Başbakanı David Cameron, dün Tunus'un Susa kentindeki bir otele düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunun İngiliz vatandaşı olduğunu söyledi.

        Başbakanlıkta bu sabah yapılan acil kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cameron, "Tunus, Kuveyt ve Fransa'da dün yaşanan vahşi terör saldırıları, bu şeytan teröristlerden dolayı dünyanın karşı karşıya olduğu tehdidin acı ve trajik bir göstergesidir" dedi.

        Bu sabahki acil kabine toplantısında özellikle dün Tunus'un Susa kentinde 38 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı görüştüklerini ifade eden Cameron, saldırıdan etkilenen herkese yardım edileceğini kaydetti.

        İngiltere Başbakanı, olayda hayatının kaybeden İngiliz vatandaşlarının sayısının tespiti için Tunuslu yetkililerle çalıştıklarını belirterek, "Ancak ne yazık ki İngiliz halkı, olayda ölenlerinin birçoğunun İngiliz vatandaşı olduğu gerçeğine kendine hazırlamalıdır" diye konuştu.

        Cameron ayrıca, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ile dün akşam görüştüğünü ve terör tehdidine karşı bilrlikte yapılabilecekleri ele aldıklarını söyledi. İngiltere, dünkü saldırının ardından Susa kentine konsolosluk destek ekibi ve polis memurları gönderdi.

        Bu arada, İngiltere'de bu hafta sonu düzenlenecek Silahlı Kuvvetler gibi tören ve yürüyüşlerde olası saldırı tehdidine karşı güvenlik önlemleri artırıldı.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ