Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran nükleer müzakereleri sürüyor

        Amano, yaptığı yazılı açıklamada, Perşembe günü ziyaret ettiği Tahran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüştüğünü ve bu görüşmelerin bugün Viyana'da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve İranlı üst düzey yetkililerle devam ettiğini bildirdi.

        Ziyaretinin amacının, İran'ın nükleer programı ve muhtemel askeri boyutun açıklığa kavuşturulması ile ilgili sorunların çözülmesine yönelik çalışmaların artırılması olduğunu belirten Amano, "Daha fazla çalışma ihtiyacı olmasına rağmen her iki tarafında bazı alanlarda ileriye gitmek için daha fazla anlayışa sahip olduklarına inanıyorum" ifadesini kullandı.

        Amano, ziyaretinde ayrıca İran ile P5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelere, Ortak Kapsamlı Eylem Planı ve bu anlaşmalar çerçevesinde Ajansın gözetleme ve nükleer ile ilgili önlemleri onaylamasını değerlendirdiklerini kaydetti.

        Amano, geçen günlerde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştükten sonra dün bazı görüşmeler yapmak üzere İran'a gitmişti. Bilindiği üzere ABD, İran'ın askeri tesislerinin de denetlenmesi, bilim adamlarıyla görüşülmesi ve geçmişteki nükleer faaliyetlerin muhtemel askeri boyutu hakkında bilgi verilmesinde ısrar ediyor. İran ise kırmızı çizgi ilan ettiği askeri tesislerin denetlenmesi ve bilim adamlarıyla görüşülmesine karşı çıkıyor.

        İran ile 5+1 ülkeleri arasında yapılan geçici anlaşma ve uzlaşmaya göre UAEA, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimi ve doğrulamasında rol alacak. Buna göre İran'ın anlaşmalara uyduğunun UAEA tarafından onaylanmasından sonra yaptırımların kaldırılması söz konusu olabilecek.

        Müzakerelerin, 7 Temmuz'a kadar devam etmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ