Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Yunanistan referandum sonuçları

        Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı.

        Yunanistan, geleceği için çok kritik bir referandumu geride bırakırken, kullanılan oyların yüzde 90'ı sayıldı. Sonuç, referandum öncesi her iki görüşte olanların birbirine yakın oranda oy alacakları tezini doğru çıkarmazken, kullanılan oyun yüzde 5,8'i de geçersiz sayıldı.

        Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.

        "SAYGIYLA KARŞILIYORUZ"

        Avrupa Birliği Komisyonu, Yunanistan'da halkın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesini saygıyla karşıladığını duyurdu.

        AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Yunanistan'daki referandumun sonucunu not ediyoruz ve saygıyla karşılıyoruz" denildi.

        AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Avro Bölgesi liderleri ve diğer AB kurumlarının başkanlarıyla istişarelerde bulunduğu ve bugün Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Monti ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telekonferans toplantısı yapacağı belirtildi.

        MERKEL VE HOLLANDE BİR ARAYA GELİYOR

        Yunanistan Başbakanı AleksisÇipras, referandum sonucunun netleşmesinin ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefon görüşmesi yaptı.

        Referandumdan hayır oyu çıkacağının netleşmesi üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande,Yunanistangündemiyle bu akşam bir araya gelecek.

        "5 YIL DAHA KEMER SIKMAYA HAYIR"

        YunanistanMaliye Bakanı Yanis Varufakis, halkın referandumda 5 yıl daha kemer sıkmaya 'hayır' dediğini söyledi.

        Kreditörlerin bankaları kapatarak kendilerin aşağıladığını ve kendilerini nedamet getirmeye zorladığını ifade eden Varufakis, Yunan halkının artık kemer sıkma önlemlerine 'hayır' dediğini belirtti.

        Yunan bakan bundan sonra ortakları tek tek işbirliğine davet edeceklerini ve pozitif tavır sergilemeye çalışacaklarını dile getirdi.

        HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ

        Yunanistan'da yapılan referandumda halk, kreditörlerin sunduğu önlem paketine net bir şekilde 'hayır' dedi.

        Sonuçların netleşmesinin ardından parlamento binasının bulunduğu Sintagma meydanına çıkan binlerce kişi 'Hayır, Hayır' diye bağırarak zaferi kutladı.

        ALMANYA'DAN SERT TEPKİ

        Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, kurtarma paketini açıkça reddedenYunanistan'la yeni bir paket üzerinde müzakere edilmesini hayal etmenin güç olduğun söyledi.

        Tagesspiegel gazetesine konuşan Alman Sosyal Demokrat Partisi lideri Sigmar Gabriel, Çipras hükümetinin Yunan halkını daha fazla yalnızlık ve umutsuzluğa sürüklediğini belirtti. Gabriel, "Çipras,Yunanistanve Avrupa'nın uzlaşmak için kurduğu son köprüleri de attı." diye konuştu.

        YUNANİSTAN'DA TARİHİ GÜN

        Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti.

        Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğuYunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

        AA muhabirinin İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

        ÇİPRAS OYUNU KULLANDI

        YunanistanBaşbakanı Aleksis Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez" dedi.

        Çipras, referandumda oyunu Kipselli semtindeki bir okulda kullandı. Çipras'ın okula gelişinde "Hayır" oyu kullanacaklar tezahüratlarda bulundu.

        Çipras, oy kullanacağı salonda sandık görevlileriyle tokalaştı, basın mensuplarını selamladı. Oyunu kullanmasının ardından açıklamada bulunan Çipras, demokrasi adına bugünün bayram günü olduğunu söyledi.

        Korku ve şantajların yenildiği zaman kurtuluşun demokrasilerde olduğunu ifade eden Başbakan Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez. Eminim ki yarından itibaren Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır" dedi.

        Çipras, yine tezahüratlarla uğurlandı.

        Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Avro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" diyecek.

        DAHA ÖNCE DE HALK REFERANDUMLAR İÇİN SANDIĞA GİTMİŞTİ

        Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti.

        Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı.

        Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.

        AA/CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ