Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Koalisyon Rakka'yı vurdu

        KASIM CİNDEMİR / WASHINGTON / GAZETE HABERTÜRK

        ABD öncülüğündeki koalisyon, “IŞİD’in başkenti” olarak nitelediği Rakka kentini havadan vurdu. Pentagon, bir günde 16 saldırı düzenlendiğini, örgütün hareket alanının daraltıldığını açıkladı

        ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon güçlerine ait uçaklar, örgütün “İslam Devleti’nin başkenti” ilan ettiği Rakka’yı “bir günde 16 ayrı saldırı gerçekleştirerek” vurdu.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 4 Temmuz’da düzenlenen hava saldırıları sonucunda IŞİD denetimindeki yaşamsal yapıların imha edildiğini ve Türkiye sınırına yakın olan kent çevresindeki geçiş yollarına ciddi hasar verildiğini açıkladı. Açıklamaya göre bu sayede IŞİD’in Suriye’deki hareket alanı daraltıldı ve Irak’a geçme olanakları azaltıldı.

        Pentagon, hava saldırılarını “Şimdiye kadar Suriye’de IŞİD’e yönelik düzenlenen en büyük saldırılardan biri” olarak niteledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırılarda en az 23 örgüt üyesinin öldüğünü ayrıca Rakka’da bir okula insansız hava aracı isabet etmesi sonucunda biri çocuk 6 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

        MAKAS DARALIYOR

        Suriye’deki PYD’nin silahlı gücü YPG ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kuvvetleri ise Rakka’ya doğru ilerliyor. Askeri strateji uzmanları, koalisyon bombardımanları ile YPG-ÖSO kuvvetlerinin ilerlemesi arasında bir koordinasyon bulunması ihtimaline özellikle dikkat çekti. YPG ve ÖSO’nun Ayn İssa’yı ele geçirdikleri, IŞİD karşıtı kuvvetlerin Rakka’ya 35 kilometre mesafeye kadar yaklaştığı belirtilirken, Serrin kasabasının kurtarılması halinde Kobani’nin IŞİD’in elinden tamamen kurtulacağının altı çizildi.

        KATLİAMDA ÖLENLERLE DALGA GEÇMİŞ

        ŞUBATTA, Türkiye üzerinden, IŞİD’e katılmak için Suriye’ye geçen 3 İngiliz genç kızdan biri olan Amira Abase (16) Tunus’taki plaj katliamında ölenlerle dalga geçtiği ortaya çıktı. Abase, sosyal medyada Suriye’ye gitmek isteyen İngiliz genç kız kimliğine bürünen bir gazeteciye yolladığı bir mesajında, ölen 38 kişinin 30’unun İngiliz olmasıyla ilgili, “Gerçekten çokmuş!” diye dalga geçiyor.

        KAHVEHANEYİ VURDULAR

        Irak ’ta ise yönetimin dün gece yarısı başlattığı top atışı ve hava bombardımanında Ramadi ve Felluce’de 73 kişi öldü. Ölenlerin çoğunun sivil olduğu ve bombanın bir kahvehaye düştüğü iddia edilirken, hükümet sözcüleri bu iddiayı yalanlayarak vurdukları yerde IŞİD toplantısı yapıldığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ