Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Putin'den bir milyarlık hamle

        GAZETE HABERTÜRK

        Ukrayna krizi nedeniyle Batı’nın yaptırım ve izolasyon politikasıyla karşılaşan Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin, aradığı desteği Doğu’da buldu.

        Putin, dün toplam nüfusu 1 milyarı aşan Hindistan ve Pakistan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) katılacağını duyurdu. Putin’in, BRIC zirvesinde İran’a da tam üye olması için teklif götürdüğü, Tahran yönetiminin, nükleer müzakereler bitince örgüte katılacağını bildirdiği ileri sürüldü. Türkiye gö zlemci üye Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “ŞİÖ üyeliğimiz Hindistan’ın geleceğinde bölgeye verdiğimiz önemin uzantısıdır.

        Rusya ve Çin ile bağlarımız çok güçlü. Pakistan’ı da üyeliği için kutluyorum” dedi. Rusya ve Çin, 1996’da 3 Orta Asya Cumhuriyeti ile birlikte Şanghay Beşlisi’ni kurmuşlar, 2001’de Özbekistan’ın katılımıyla örgüt ŞİÖ adını almıştı. O tarihten beri örgüte Türkiye dahil 11 ülke “gözlemci üye” veya “diyalog partneri” olarak katılmış ancak asıl üye katılımı olmamıştı. Hindistan ve Pakistan’ın katılımı örgütün “Avrupa Birliği ve NATO’ya alternatif olma” iddiasını güçlendirdi.

        İlk yıllarında Çin, Rusya, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan arasındaki sınır sorunlarını çözümleyen örgüt, terör ve güvenlik dışında başta enerji alanı olmak üzere ekonomik işbirliğini artırmayı da hedefliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ