Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Türkiye AB'ye girmeden Kıbrıslı Türkler de giremeyecek diye bir şey yok"

        AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, Kıbrıs'ta bir çözümün mümkün olabileceğini inandığını belirterek, Kıbrıs'ta çözüm sürecinin kolay olmadığını ancak bunun bir çözümün mümkün olamayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

        Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Juncker, Güney Lefkoşa'da bulunan AB Evi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        AB üyesi bir Kıbrıs'ın tehlikeli ve karmaşık olarak tanımlanan bir bölgede adeta bir istikrar örneği olduğunu söyleyen Juncker, Ada'nın yavaş yavaş ekonomik krizden çıktığını ve yatırımcıların yeniden Ada'ya dönmeye başladığını kaydetti.

        "Kıbrıs, Avrupa değerlerini ve ideallerini bu bölgede temsil eden bir ülke. Bölge ne yazık ki savaşlar, çatışmalar ve gerilimlerle dolu bir coğrafya" diyen Juncker, Kıbrıs'ın AB'nin ön cephesinde bulunduğunu ve bundan dolayı önemli sorumlulukları olduğunu, bu müthiş enerji potansiyelinin her zaman birliğe hizmet edecek şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

        KIBRIS MÜZAKERELERİ

        Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine de değinen AB Komisyon Başkanı Juncker her iki liderle bugün bir araya geldiğini ve onların Kıbrıs konusunu çözebileceklerine inandığını söyledi.

        Müzakerelerde "uzlaşı" veya "ödün" kelimesinin olumsuz bir anlamda algılanmaması gerektiğini kaydeden Juncker, uzlaşı kelimesinin Avrupa Birliği'nin her gün kullandığı anahtar bir sözcük olduğunu vurguladı.

        Ada'da bulunacak bir çözümün sadece burada yaşayan Kıbrıslılar için değil, Avrupa Birliği için de bir "kazan kazan" durumu yaratacağını söyleyen Juncker, "Ben şahsen bunun gerçekleşebilmesi için her türlü çabayı ortaya koymaya hazırım. Bugün iki liderle de bir araya geldim ve onlarla yaptığım görüşmelerin ardından çok iyimser olduğumu söylemem gerekiyor. İki lider arasındaki güven ve gösterdikleri kararlılıkları gerçekten bir çözümün bulunabileceğine işaret ediyor" diye konuştu.

        İki toplumun birbirine saygı gösterdiği sürece Ada'da çözümün mümkün olabileceğine işaret eden Juncker, Avrupa Birliği'nin Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen sürece dışarıdan destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

        Juncker ayrıca halihazırda süreci yakından takip eden temsilcisi Pieter Van Nuffel'in bundan sonra da müzakere sürecinde daha aktif olarak gözlemlerini ve desteğini sürdüreceğini belirtti.

        "HELLİM KONUSUNDA UZLAŞIYA VARDIK"

        Gün içerisinde iki liderlerle yaptığı görüşmelerde hellimin AB içerisinde tescil edilmesi konusunda önemli adım attıklarını kaydeden Juncker, şunları söyledi:

        "Hellim konusunda bir uzlaşıya varmayı başardık, AB yasaları altında bununla ilgili bir adım atılacak. Bence bu küçük birşey değil. Bu bir şaka değil aslında çünkü her iki toplum için de oldukça önemli olan bir ürün. Sembolik bir ürün ve bu konuda bir uzlaşıya varılabilmesi tarafların birlikte çalışmaya ve komisyonun da somut önlemler alarak bunu desteklemeye hazır olduğunun bir göstergesidir."

        Juncker, AB'nin müzakereler konusunda Birleşmiş Milletler ile bir yarışma içerisinde olmadığına değinerek, Ada'daki temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bugün bir araya geldiğini, AB ile BM arasında bir rekabet ortamının oluşmasını istemediklerini belirtti.

        MÜZAKERELERE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

        Müzakere sürecinin bundan sonraki aşamalarında AB ekiplerinin daha aktif ve görünür olacaklarını kaydeden Junker, gerektiği takdirde sürece her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

        Çözüm sonrasında AB müktesebatının Ada'nın geri kalanında uygulanması için Kıbrıslı Rumlar, AB Komisyonu ve Kıbrıslı Türklerden oluşan üçlü bir komite kurulacağını söyleyen Juncker, çözüm sonrası Avrupa yasalarının ve müktesebatın uygulanması için komisyonun her şekilde yardımcı olacağını dile getirdi.

        Ada'da bulunacak çözümün beraberinde ciddi finansal sorunlar da getireceğini söyleyen Juncker, AB Komisyonu'nun günü geldiği zaman çözümün ortaya çıkaracağı mali ve finansal sorunlara yardımcı olacağını belirtti.

        Bir gazetecinin "Türkiye'nin AB üyeliği olmadan Kıbrıslı Türklerin AB'ye girmemesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Juncker, kesinlikle böyle bir düşüncesinin olmadığını söyledi.

        Liderler gibi herkesin ileriye odaklı olması gerektiğine işaret eden Junker, "Şu anda elimizde son bir şans bulunmakta ve bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Güvenlik önemli bir konu ama şu aşamada bu konuyu ele almak için çok erken" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ