Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suriye'de güvenli bölgeler oluşacak

        GAZETE HABERTÜRK

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında, terörle mücadele operasyonlarının diplomatik boyutuna ilişkin değerlendirme yaptı.

        Çavuşoğlu, Türkiye’deki üslerde uçak ve personel konuşlandıracak ülkelerin “ABD ile birlikte belirleneceğini” belirtirken, koalisyon güçlerinin İncirlik’i kullanmaya henüz başlamadığını açıkladı.

        Çavuşoğlu, “Amacımız DEAŞ (IŞİD) tehdidini ortadan kaldırmak. DEAŞ’tan temizlenen bölgelerde kendiliğinden güvenli bölgeler oluşacak. Yerinden edilmiş insanlar bu güvenli bölgelere yerleştirilecek. Umarım Suriyeliler ülkelerine döner” dedi.

        ERDOĞAN’A YÖNELİK ALGI OPERASYONU:

        Türkiye, her zaman DEAŞ’ı ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görmüştür. Buna rağmen Türkiye ısrarlı ve kasıtlı bir şekilde çirkin ve mesnetsiz bir algı operasyonuna maruz kaldı. Sayın Cumhurbaşkanı’mızı ve çocuklarını dahi DEAŞ (IŞİD) örgütüyle ilişkilendirecek kadar haddini aşan bu algı operasyonunun ulusal olsun uluslararası olsun tüm taraflarını burada bir kez daha kınıyorum.

        ETKİN MÜCADELE EDİYORUZ:

        Türkiye, DEAŞ’ı terör örgütü ilan eden ilk ülkelerden biridir. DEAŞ, 10 Ekim 2013’te terör örgütleri listesine alındı. Türkiye, DEAŞ dahil yabancı terörist savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda 16 binden fazla yabancının ülkemize girişini yasakladık. Bin 600’den fazla yabancı terör savaşçısını yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Aynı şekilde bin 300’den fazla yabancının da sınır kapılarımızda yaptığımız kontroller çerçevesinde ülkemize girişini engelledik.

        TÜRKİYE KOALİSYONUN AKTİF ÜYESİ:

        Türkiye giderek büyüyen DEAŞ terör tehdidi karşısında tüm birimleriyle eşgüdüm halinde çalışma yürütmektedir. Gereken adımları tereddütsüz atmaya devam ediyoruz. DEAŞ ile mücadele konusunda ABD ile işbirliği artık üzerinde mutabakata varılan somut bir çerçeveye dönüştü. Ortaya çıkan tabloda ABD ile işbirliğimizi önemsiyor ve bunun DEAŞ tehdidi ile mücadelede etkin sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Gereken yöntem ve mekanizmalar tereddütsüz bir şekilde harekete geçirildi. Türkiye uluslararası koalisyonun aktif bir üyesidir.

        KOALİSYONA AÇILACAK ÜSLER:

        Buna yönelik çalışmalar devam ediyor. Daha önce de olduğu gibi, eğit-donat programında olduğu gibi tüm kararları birlikte veriyoruz. Bazı ülkelerin talepleri olabilir ama Türkiye’nin bu konuda ABD ile birlikte ortak karar alacağını burada söyleyebilirim. Yani hangi ülkenin, ABD ve Türkiye’nin dışında hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı ve konuşlanacağı konusunda kararı birlikte vereceğiz.

        GÜVENLİ BÖLGE KENDİLİĞİNDEN OLUŞACAK:

        DEAŞ ile etkin bir mücadele amacıyla bu çerçeve anlaşması yapıldı. Dolayısıyla amacımız DEAŞ tehdidini ortadan kaldırmaktır. DEAŞ tehdidi Suriye içinde ve hatta Irak’ta ortadan kaldırıldıktan sonra zaten kendiliğinden güvenli bölgeler de oluşacaktır. Oluşturulacak güvenli bölgelere özellikle Türkiye’deki ve komşu bölgelerdeki mülteciler ve Suriye içinde, Irak içinde yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi gerektiğini de söyleyegeldik. Dolayısıyla bu operasyonlar sonucunda, etkili mücadele sonunda DEAŞ’tan temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak ve umarım insanlar da evlerine, yurtlarına dönme imkânı bulacaktır.

        İNCİRLİK HENÜZ AÇILMADI:

        İncirlik Üssü henüz kullanıma açılmadı. Bu sonraki aşamada gerçekleşecek. Bakanlar Kurulu kararımız vardır, bunun da yürürlüğe girmesi gerekiyor. Şimdiye kadar DEAŞ ve PKK’ya karşı yürütülen operasyonlar Türkiye’nin kendi imkânlarıyla yapılmıştır. Üsler kullanıma açıldıktan sonra, üslerin kullanımı sırasında yabancı personel de tabii ki gelecek.

        SURİYE HAVA SAHASI KULLANILACAK:

        Her türlü tehdide karşı, nereden gelirse gelsin mücadele edecek yeteneğe sahibiz. Uluslararası hukuk çerçevesinde nereden kaynaklanıyorsa orada da mücadele yapmaya hazırız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ