Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Dışişleri Bakanlığı 2015 İnsan Ticareti Raporu

        Ülkelerin, insan ticareti sorunu ve bununla başa çıkma çabalarında 4 farklı gruba ayrıldığı raporda, önceki yıllarda "insan ticareti mağdurlarının korunmasında asgari standartlara tam olarak uymayan ve bu standartlara uyum yolunda da hiçbir adım atmayan" ülkelerin bulunduğu en alt kategoride yer alan Malezya ve Küba, bir üst gruba taşındı. Bu iki ülke, insan ticareti mağdurlarının korunmasında asgari standartlara tam olarak uymayan ancak bu standartlara uyum yolunda önemli çabalar sergilemek üzere söz veren ülkeler kategorisine alındı.

        İran ve Venezuela'nın yanı sıra çatışmaların yaşandığı Suriye ve Yemen ile Songkhla eyaletinde insan tacirleri tarafından kurulan gizli kamplarda Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) ait cesetlerin bulunduğu Tayland da raporda en alt kategori olan "üçüncü grupta" yer aldı.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de raporun açıklanmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, insan kaçakçılığının 150 milyar dolarlık yasadışı endüstri haline geldiğini söyledi.

        "Köleliğin modern versiyonu ile karşı karşıyayız" diyen Kerry, raporun 188 ülkedeki hükümetlerin insan ticareti ve insanları sömüren işçilikle mücadelelerine göre hazırlandığı bilgisini verdi.

        Hükümetlerin bu konudaki kanunlarını güçlendirmeye ihtiyaç olduğunu belirten Kerry, savcıların da "bugünün insan kaçakçılarını yarınların tutukluları haline getirmeleri için" daha fazla aktif olmaları gerektiğinin altını çizdi.

        Bakanlığın bugün kamuoyuyla paylaştığı raporda, ülkeler, insan ticareti sorunu ve bununla başa çıkma çabalarında 4 farklı gruba ayrıldı. Türkiye'ye, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da en iyi grubun bir altındaki "ikinci grup"ta yer verildi. Söz konusu raporda, "ikinci gruba", "insan ticareti mağdurlarının korunmasında asgari standartlara tam olarak uymayan ancak bu standartlara uyum yolunda önemli çabalar sergileyen ülkelerin" dahil edildiği belirtildi.

        Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, kadın, çocuk ve erkeklere yönelik fuhuş ve yasa dışı iş gücü ticaretinde Türkiye'nin "destinasyon, transit ve daha az önemli kaynak ülke" olduğu kaydedildi. Türkiye'de belirlenen insan ticareti mağdurlarının ağırlıklı olarak Orta ve Güney Asya, Doğu Avrupa, Suriye ve Fas kökenli olduğu ifade edilen raporda, önceki yıllarda Gürcistanlı kadın ve erkeklerin de yasa dışı insan ticaretine dahil olduğu hatırlatıldı. Yabancı kadınlara temizlik ve çocuk bakımı teklifinde bulunulmasına rağmen ülkeye vardıklarında pasaportları ellerinden alınarak otel, disko ve evlerde fuhşa zorlandığı belirtilen raporda, Türk kadınların da ülkede fuhuş ticaretine maruz kaldığı bilgisi paylaşıldı.

        İnsan kaçakçılarının giderek artan bir şekilde psikolojik baskı ve tehdit ile kurbanlarını fuhuşa mecbur bıraktığı ifade edilen raporda, fuhuş yapan transseksüellere yönelik polis şiddeti iddiaları ve yetkililerin korumasının yoksunluğunun bu kişileri insan ticaretine karşı daha savunmasız hala getirdiği değerlendirmesi yapıldı. Roman ve Suriyeli çocukların sokakta dilencilik yaptırıldığı ve insan ticaretine karşı da artan derecede kırılgan olabilecekleri belirtildi.

        ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda ayrıca Kürt kökenli çocukların, Türkiye ve ABD tarafından terör örgütü kabul edilen PKK tarafından kaçırıldığı ve zorla kendi saflarında yer almaya zorlandığına yönelik haberlerin bulunduğu kaydedildi.

        "TÜRKİYE KAYDA DEĞER ÇABA HARCIYOR"

        Raporda, "Türk hükümeti, insan ticaretinin önlenmesi için asgari standartlara tam olarak uymuyor ancak bu konuda kayda değer çabalar harcıyor" ifadesine yer verildi.

        Türk hükümetinin, yetkililerin de aralarında bulunduğu insan ticareti suçlularına yönelik kanuni yaptırımları artırdığı ve bir önceki yıla göre daha fazla kurbanı belirlediğine değinilen raporda, "Ülkede çocukların insan kaçakçılığının kurbanları olduğunun reddedildiği" yorumunda bulunuldu.

        Türkiye'nin, insan ticareti kurbanlarının tespit edilmesi için çabalarını artırdığı ancak bu kişilerin korunmasına yönelik yeterince çaba göstermediği değerlendirmesinde de bulunularak, raporda, hükümetin 2014'te sadece 43 kadını ve 2 çocuğu insan kaçakçılığı mağduru olarak tespit ettiği bilgisine yer verildi.

        Bakanlığın raporunda ayrıca sivil toplum örgütlerinin sığınma evlerinde kalanların bazı özgürlük kısıtlamalarına tabi olduğu iddiası yer alıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ