Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mohgerin'den İran'a çağrı

        Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a çatışmadan müzakereye geçme çağrısı yaptı

        Mogherini, Riyad ve Tahran'ı kapsayacak iki günlük ziyaretlerinin birinci durağı Suudi Arabistan'da mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Mogherini, İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında, Tahran'ın nükleer programına ilişkin varılan anlaşmayı görüştüklerini belirtti.

        Nükleer anlaşmanın ardından İran'la diğer ihtilaflı konuları çözmeye çalışacaklarını dile getiren AB temsilcisi, "İran'ı bölgede çatışmadan müzakereye geçmeye çağırıyorum" dedi.

        Mogherini, AB'nin Suudi Arabistan'ın bölgedeki "önemli rolüne güven duyduğunu" ifade etti. Mogherini, Adil el-Cubeyr ile bölgesel sistemin çatışmadan işbirliğine dönüşecek bir açılım ile Yemen'deki insani durumu da ele aldıklarını kaydetti.

        İRANLI YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMALARI KABUL EDİLİMEZ

        Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr de İranlı yetkililerin ülkesi aleyhindeki açıklamalarını eleştirdi.

        Cübeyr, İran'ın açıklamalarının "müttefiklerinin Yemen'de yenilgiye uğramış olmasından kaynaklanıyor olabileceğini" söyledi.

        AB yüksek temsilcisine İran'ın Bahreyn'e müdahelesine itirazlarını dile getirdiğini söyleyen Cübeyr, "İranlı yetkililerin açıklamaları bizim için kabul edilemez. Bu iyi ilişkiler amaçlayan bir ülkenin açıklamaları olamaz. Bu açıklamalar gerilimi arttırıyor" diye konuştu.

        Cübeyr ayrıca Irak eski Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri Maliki'nin "mezhepsel politikalarının, ülkede kaosu beraberinde getirdiğini" sözlerine ekledi.

        Öte yandan, KİK ülkelerinin yakın müttefiki ve anlaşmaya taraf devletlerden ABD'nin Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, anlaşmanın içeriğine ilişkin Ağustos 3'te başkent Doha'da KİK dışişleri bakanlarıyla bir araya geleceği bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ