Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya NATO Konseyi’ne: Suruç dönüm noktası

        Bahar BAKIR / HT GAZETE

        Türkiye’nin çağrısıyla bugün toplanacak olan NATO Konseyi’ne, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Mehmet Fatih Ceylan, 20 Temmuz’da Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde gerçekleşen saldırının Türkiye için dönüm noktası olduğunu belirtip, NATO’dan siyasi destek isteyecek

        NATO Konseyi, Türkiye’nin çağrısı üzerine bugün toplanıyor. Türkiye, toplantı çağrısını NATO’nun 4. maddesini temel alarak yaptı. Dördüncü madde; bir üyenin toprak bütünlüğünün, siyasi bağımsızlığının ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda ittifak üyeleriyle iştişarelerde bulunmasını içeriyor. NATO tarihinde, 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletildi. 4. madde, Türkiye tarafından daha önce 3 kez kullanıldı. Türkiye, 4. maddeyi, 2003’te Irak Savaşı sırasında, 2012’de Suriye’nin F-4 keşif jetini düşürmesinde ve aynı yıl Suriye’den Akçakale’ye havan topu atılmasının ardından kullanmıştı.

        İŞBİRLİĞİ VE ORTAK MÜCADELE VURGULANACAK

        Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Mehmet Fatih Ceylan toplantıda, Türkiye’nin uzun süredir IŞİD’le mücadele ettiğini, 20 Temmuz Suruç saldırısının Türkiye için dönüm noktası olduğunu anlatacak. IŞİD’in, Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu, sınırda ve ülke içinde IŞİD’le mücadele edildiğini vurgulayacak olan Ceylan, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede aldığı sonuçları paylaşacak. Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtecek olan Ceylan, uluslararası toplumdan dayanışma ve teröre karşı yoğunlaştırılmış işbirliği ve ortak mücadele isteyecek. Ceylan, Türkiye’nin her türlü teröre karşı mücadelesini kendi kapasitesiyle devam ettireceğini de kayda geçirecek.

        NATO Konseyi toplantısına NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık edecek. Kararların oybirliği ile alındığı toplantıda, Türkiye’ye destek mesajı ve IŞİD’e kınama çıkması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ