Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran'dan Türkiye'ye "teröre karşı işbirliği" çağrısı

        İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Türkiye'de son günlerde meydana gelen terör saldırılarını kınayarak, ülkesinin Ankara ile ilişkilerini güçlendirmek istediğini söyledi.

        İran resmi ajansı İRNA'da yer alan habere göre Cihangiri, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin’i kabulünde, terörle mücadelede bölgesel işbirliğinin önemine işaret ederek, "İran, Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmek istiyor.

        Bölgede yeniden barış ve huzurun sağlanması için Tahran ve Ankara'nın terörle mücadelede etkin işbirliği içinde olması gerekiyor" dedi.

        İran ile Türkiye arasında iyi komşuluk temelinde, ortak kültürel ve tarihsel değerlere dayanan ilişkiler bulunduğunu ifade eden Cihangiri, "İki ülke bazı bölgesel gelişmeler hakkında farklı görüşlere sahip olabilir ama bu konular ilişkilerin gelişmesine engel olmamalıdır" diye konuştu.

        Cihangiri, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’nın nisan ayında Tahran'ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ve iki ülke cumhurbaşkanlarının karşılıklı ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaştırma konusunda mutabık kaldığını dile getirdi.

        İki ülkenin turizm, enerji, teknoloji ve akademik alanlarda işbirliğini geliştirmesini istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, Türk yatırımcıların İran'a gelmesini de memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

        Nükleer anlaşma İran ile 5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşmaya da değinen Cihangiri, ülkesine yönelik yaptırımlar döneminde Türkiye'nin verdiği destekten övgüyle söz etti ve varılan anlaşmayla Tahran için yeni bir sürecin başladığını kaydetti.

        Cihangiri, "Bu yeni dönemde iki ülkenin ilişkilerinin daha da güçlenmesi, bölge açısından da büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu. İran'a uygulanan ambargoların kaldırılmasının iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine imkan vereceğini vurgulayan Tekin, "Türkiye, İran ile ticaret hacmini artırmak için işbirliğine hazırdır" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ