Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kıbrıs'ta müzakere süreci devam ediyor

        KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Espen Barth Eide'yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığında yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Temsilcisi Barış Burcu hazır bulundu.

        Espen Barth Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiades'e desteğine işaret ederek, konseyin, liderlere yönelik destek ve çözüm fırsatının değerlendirilmesi gerektiği hususunu oy birliğiyle yayımladığını hatırlattı.

        BM Güvenlik Konseyi'nin herhangi bir konuda oy birliği içerisinde olmasının çok nadir olduğuna dikkati çeken Eide, dünyadaki en yüksek organdan destek alındığı gerçeğinin "çok olumlu ve eşsiz" olarak değerlendirdi.

        Eide, Kıbrıs sorununda çok dinamik bir süreç içerisinde olunduğunu, liderlerle ve müzakerecilerle sık bir araya geldiklerini belirterek, bu görüşmelerin her iki tarafın da durumu nasıl gördüğü, önümüzdeki ayları nasıl organize edebilecekleri konusunda bilgi edinmesi açısından çok yararlı olduğunu ifade etti.

        Görüşmede, müzakerelerin hangi noktada olunduğuyla ilgili çok kapsamlı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Eide, Akıncı ile ağustos ayında verecekleri aranın ardından neler yapacaklarını ve eylül ayını nasıl organize edeceklerini konuştuklarını anlattı.

        Eide, bir hafta kadar önce BM Güvenlik Konseyi'ni Kıbrıs konusunda bulunulan noktayla ilgili bilgilendirdiğini ve Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerinin Kıbrıs'taki liderlere çok güçlü bir destek verdiğini dile getirdi.

        "KIBRIS SORUNUNU KIBRISLILAR ÇÖZECEK"

        "Kıbrıs sorununu Kıbrıslılar çözecek" diyen Eide, bunu yıllar boyunca hep başkalarının yapmaya çalıştığını fakat yapamadığını, bu sefer Kıbrıslı Türkler ile Rumların eline çözme şansı düştüğünü söyledi.

        Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bugüne kadar Kıbrıslıların eline daha iyi bir şans geçmediğine inandığını ve bundan sonra da geçeceğinden emin olmadığını kaydetti.

        Eide, yürütülen müzakerelerin iki kesimli ve iki toplumlu bir federasyon yaratmaya yönelik olduğunu, bunun "Avrupa İlkeleri ve Liderlerinin" 11 Şubat 2014'te yayımladığı ortak deklarasyonla da paralellik taşıdığını ve hiçbir değişikliğe uğramadığını ifade etti.

        Anlaşmanın hiçbir şekilde dokunulmadan iki toplumlu, iki kesimli ve Avrupalı olacağını söyleyen Eide, bu unsuların her birinin çok ve eşit öneme sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ