Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD savaş uçakları El Nusra'ya bomba yağdırdı

        GAZETE HABERTÜRK

        Eğit-donat programıyla Türkiye’de savaşa hazırlandıktan sonra Suriye’ye gönderilen 26 savaşçıyı rehin alan El Kaide bağlantılı El Nusra örgütünün ülkenin kuzeyindeki mevzileri, ABD savaş uçakları tarafından bombalandı

        ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Türkiye’de eğit-donat programı çerçevesinde savaş eğitimi verilen 18 Türkmen muhalifi rehin alan El Kaide bağlantılı El Nusra örgütüne hava saldırısı düzenledi. Koalisyona bağlı savaş uçaklarının, El Nusra’nın Suriye’nin kuzeyindeki mevzilerine cuma günü bomba yağdırdığı açıklandı. Suriye İnsan Hakları Gözleme Derneği, insansız hava araçlarının da kullanıldığı saldırıların Azez’deki mevzilere yapıldığını duyurdu. Örgütün bir gece önce de Türkiye’de eğitilen ılımlı muhaliflere ait 30. Bölük’e saldırılar düzenlediği belirtildi.

        KOMUTAN ÖRGÜTÜN ELİNDE

        Saldırıda 30. Bölük olarak bilinen 54 kişilik gruptan 8’inin daha kaçırıldığı, 5’inin yaşamını yitirdiği, 16’sının da yaralandığı söyleniyor. Çatışmalarda El Nusra’dan da 8 militan öldü. El Nusra’nın rehin aldığı kişilerin arasında 30. Bölük’ün komutanı Albay Nedim Hasan’ın da bulunması, eğit-donat programına yönelik büyük bir darbe olarak yorumlanıyor. Albay Hasan’ın, ABD ve Türkiye eğitdonat programını duyurduktan sonra savaşçıları katılmaya ikna eden önemli bir isim olduğu biliniyor. Hasan, eğit-donata katılmak isteyen bin 200 direnişçinin başvurusunu sağlamıştı. Ancak dikkatli eleme sürecinde bunlardan sadece 125’i ABD ve Türkiye tarafından eğitime kabul edilmişti. Kabul edilenlerin yarısına yakını da ya eğitim sürecinde gruptan ayrılmış ya da yetkililerce atılmıştı.

        ‘DURUM KÖTÜ’ DEMİŞTİ

        Hasan, kaçırılmadan 2 gün önce verdiği bir röportajda, programa katılacak savaşçı bulmakta sıkıntı çeken ABD’nin daha önce reddettiği bazı direnişçileri geri çağırdığını söylemişti. Suriye’ye geri gönderilen muhaliflerin korunmamasının da sıkıntılar yaratacağını önceden belirten Hasan, “Bizi eğiten askerlere ‘Suriye’de bizi koruyacak mısınız?’ diye sordum ama bu konuda net bir cevap alamadım. Durum kötü” demişti.

        HER BİRİ İÇİN 4 BİN DOLAR HARCANIYOR

        Suriye’ye gönderilmek için eğit-donat programı ile eğitilen direnişçilere ayda 225 dolar maaş ödeniyor. Amerikalı kaynaklar, ABD’nin bu program için 500 milyon dolar bütçe ayırdığını söylüyor. Her bir savaşçının eğitilip donatılmasına ABD bütçesinden yaklaşık 4 bin dolar harcanıyor.

        ÖSO İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

        REHIN alınan 26 muhalif savaşçının serbest bırakılması için El Nusra ikna edilmeye çalışılıyor. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) müzakereler için devreye girdiği söyleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ