Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Taliban'ın yeni liderinden ilk mesaj

        Associated Press’in haberine göre; Molla Mansur’a ait olduğu iddia edilen sesli mesajda, Taliban liderinin barış görüşmelerine yönelik sözleri de yer alıyor.

        Fakat görüşmelere destek verip vermediği henüz belli değil. Söz konusu ses kaydı, Taliban Sözcüsü Zabiulla Mücahit tarafından bugün gazetecilere gönderildi. Taliban, Perşembe günü Taliban lideri Molla Ömer’in hayatını kaybettiğini ve yerine Molla Mansur’un getirildiğini açıklamıştı.

        TALİBAN'IN EN ÖNEMLİ FİGÜRLERİNDEN

        Örgütün kurulduğu 1990'lı yıllardan bu yana kamuoyu önünde hemen hemen hiç görülmeyen Molla Mansur, Taliban'ın en önemli figürlerinden biri. Amerikan işgalinden önce Kandehar valiliği görevinde bulunan Molla Mansur, Havacılık Bakanlığı da yaptı.

        "EN UYGUN ADAYDI ÇÜNKÜ..."

        Yıllardır Taliban'ı takip eden gazeteci Yehia Ghanem, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, Molla Mansur'un örgütün çok önemli ve çok büyük birçok istihbarat operasyonunu yönettiğini söyledi. Ghanem, Mansur'un Taliban'ın doğduğu Kandehar'daki liderliği ve istihbari deneyimi sayesinde Molla Ömer'in yerini için en uygun aday haline geldiğini belirtti.

        "BARIŞ UMUDUNU ARTIRDI"

        İngiliz Guardian'da yer alan bir haberde ise, Molla Mansur'un "görece ılımlı ve barış görüşmelerinin güçlü destekçisi olduğu" ve "onun liderliğinde yıllar süren savaşı sona erdirme umutlarının arttığı" belirtildi. Analistler ise Taliban içinde bölünmelerin ve güç mücadelesinin kaçınılmaz olduğu yorumunda bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ