Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuveyt işgal edilmeseydi bunların hiçbiri yaşanmayacaktı
        1

        GAZETE HABERTÜRK

        Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin rejimine bağlı ordu, 1990 yılının 2 Ağustos’unda Kuveyt’e girdi. Savaş, Irak ordusunun 25 yıl önce bugün 4 Ağustos’ta Kuveyt’i işgaliyle sonuçlandı.

        2

        ABD ve müttefikleri yedi ay içerisinde Birinci Körfez Savaşı’yla Kuveyt’i Saddam’ın işgalinden kurtardı. Ancak devamında yaşananlar, sadece bölgenin değil dünyanın da kaderini değiştirdi.

        3

        'BU BÜTÜN SAVAŞLARIN ANASI OLACAK’ DEMİŞTİ

        Saddam Kuveyt’i işgalinin ardından müdahalenin yaklaştığını anlayınca 1991’de “Bu bütün savaşların anası olacak” diyerek tarihe geçecek sözünü söylemişti.

        4

        Uzmanların Kuveyt işgalinin tetiklediğine işaret ettiği gelişmeler bugün şu şekilde sıralanıyor:

        5

        1-ABD KALBİNDEN VURULDU: Kuveyt’i işgal eden Amerikan askerlerinin bölgeye konuşlanmasının ardından El Kaide terör örgütü savaşı ABD topraklarına taşıma tehdidinde bulundu.

        6

        El Kaide, 11 Eylül 2001’de, 19 hava korsanının kaçırdığı 4 uçakla ABD’de İkiz Kuleler ve Pentagon gibi stratejik hedeflere kamikaze saldırılar düzenledi. Saldırılarda 2996 kişi öldü. Saldırıların Ortadoğu’ya faturası da ağır oldu.

        7

        2-İLK KURBAN AFGANİSTAN: ABD’nin, 11 Eylül saldırılarının ardından ilk hedefi Afganistan oldu. El Kaide’nin Afganistan’da yuvalandığını belirten ABD ve İngiltere orduları buradaki Taliban yönetimine 7 Ekim 2001’de savaş açtı. Taliban rejimi yıkılırken on binlerce sivil ve asker öldü.

        8

        3-SADDAM’IN SONU: Saddam rejimini 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren El Kaide’ye destek vermek ve kitle imha silahları geliştirmekle suçlayan dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Irak’ı işgal kararı aldı. Irak’ı 24 yıl yöneten Saddam rejimi yıkıldı.

        9

        Saddam 2006’da asıldı. Savaşla başlayan direnişin ardından yaşanan çatışmalarda çoğu sivil 1 milyonun üzerinde insan yaşamını yitirdi. Bush’un halefi Obama 2011’de resmen savaşın sona erdiğini açıkladı.

        10

        4-IŞİD’İN DOĞUŞU: Irak’taki Şii yanlısı hükümetle savaş halinde olan eski Saddam rejiminden subay ve yöneticilerin destek verdiği gruplar, El Kaide’nin Irak’taki kolu Irak İslam Devleti’ni kurdular. Örgüt 2013 Suriye savaşıyla birlikte bu ülkeye de yayılarak cihatçı ağının önemli bölümünü bünyesine aldığı El Kaide’den ayrıldı.

        11

        2014’te Irak-Şam İslam Devleti adını alan örgüt Irak’ta Musul ve Suriye’de Rakka kentlerini alarak yaklaşık 100 yıllık Sykes-Picot sınırını yıktı. Kuveyt işgalinin ürünü olan IŞİD tam 24 yıl sonra Irak ve Suriye’de sözde hilafet ilan ederken bölgedeki pek çok dengeyi de altüst etti.

        12

        5-İRAN’IN ÖNLENEMEYEN YÜKSELİŞİ: Kuveyt işgalinin dolaylı sonuçları olan Afganistan ve Irak’ın işgali devrilen rejimlerle sorunlu olan İran’ın önünü açtı. İran bölge genelinde özellikle de Irak’ta yeni kurulan Şii ağırlıklı rejim üzerindeki etkinliğini artırdı. Bazı uzmanlara göre, oluşan yeni denge İran’ın Batı’yla nükleer konusunda kısa süre önce yaptığı Viyana Anlaşması’nı da kaçınılmaz kıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ