Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Putin’den IŞİD hamlesi

        Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele için tüm dünyada yoğun tartışmalar sürerken, Rusya’nın bu konudaki “kendi özel planı” ilk kez kamuoyuna yansıdı. Putin’in sonbaharda New York’taki BM zirvesine katılarak bu konuyu gündeme getireceği belirtildi.

        Katar’da dün yapılan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri dışişleri bakanları ile Rusya ve ABD’li meslektaşlarının zirvesinde gündem IŞİD tehdidi oldu. Turkrus haber sitesinin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ayrıca ABD’li meslektaşı John Kerry ile de bir araya geldi. Uluslararası çabaların etkin şekilde birleştirilmesi pazarlığı yoğunlaştı. Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, görüşmelerin perde arkasını bu sabah “Rusya’nın IŞİD’e karşı kendi planı var. Moskova, savaş için yeni bir uluslararası koalisyon kurmayı öneriyor” başlığıyla manşete taşıdı.

        Gazete, Katar zirvesinde Lavrov’un ilk kez Putin’in planının ayrıntılarını açıkladığını yazdı. Buna göre Rusya’nın önerisi, BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde, Irak ve Suriye orduları, Kürt grupları ve bölge ülkelerinden oluşan bir “geniş koalisyon” gücü kurulması. “Bölge ülkeleri” derken Türkiye’nin de isminin öne çıkması muhtemel. Ancak, Esad’a bağlı birlikleri böylesi bir koalisyona zorlamaya çalışacak çözüme ABD ve Arap ülkelerinin sıcak bakmadığı yorumu yapılıyor. Rusya da “Esadsız çözüm” önerilerine karşı çıkmaya devam ediyor. Putin’in, “IŞİD’e karşı ancak geniş bir uluslararası koalisyon başarılı olur. Çabalarımızı BM kararları temelinde birleştirmeliyiz” mesajı yolladığı belirtildi. Rusya’nın tüm bölge ülkeleri ile ayrı ayrı kurduğu iyi ilişkileri “bir koalisyon kurmak için” kullanmak istediği vurgulandı. Putin’in sonbaharda New York’taki BM zirvesine katılarak bu konuyu gündeme getireceği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ