Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Güney Kore'nin eski first ladysinden Kuzey Kore'ye tarihi ziyaret

        "Kim Dae-jung Barış Merkezi"nden yapılan açıklamada, 93 yaşındaki Lee'nin "Kore Yarımadası'nın kuzeyi ve güneyi arasında diyalog ve işbirliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı" amaçladığı belirtildi.

        Açıklamada, Lee ve beraberindeki 19 kişilik heyetin ziyaret sırasında bir anne-çocuk merkezi, yetimhane ve çocuk hastanesini ziyaret edeceği kaydedildi. Lee'nin Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong-un ya da diğer üst düzey yetkililerle bir araya gelip gelmeyeceği bilinmiyor.

        Pyongyang yönetimine karşı çıkan bir grubun Lee'yi taşıyacak uçağı havaya uçurmakla tehdit etmesi üzerine havaalanında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adı açıklanmayan grup, medya kuruluşlarına gönderdiği e-mailde Lee'nin ziyaretini Kuzey Kore rejiminin ömrünü uzatmayı amaçlayan bir girişim" olarak niteledi.

        "ASYA'NIN NELSON MANDELASI"

        Kim, devlet başkanlığı sırasında Pyongyang yönetimine yönelik "gün ışığı politikasını" başlatmıştı. Kim ve Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-il, 2000'de bir araya gelmişti.

        "Asya'nın Nelson Mandelası" olarak da tanınan Kim, iki ülke arasında uzlaşma sağlanması için harcadığı çabalarla 2000'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Kim, 2009'da yaşamını yitirmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ