Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore'nin nükleer silah programı

        Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki Güney Doğu Asya Ülkeleri İşbirliği Örgütü (ASEAN) 48. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Kuzey Kore heyetinin sözcüsü Ri Tong-il, "Büyüyen ABD tehdidine karşı kendilerini savunmaktan başka seçenekleri olmadığını" söyledi.

        Ri, "Bu, ABD'nin kendi tutumunu değiştirmesine bağlı. Bizim şu anki planımız ise yüksek hassasiyetle küçültülmüş nükleer güçlerin çalışır düzeye getirilmesini sağlamak" dedi. Sözcü Ri, Washington yönetiminin provokasyonları artırmaya çalıştığını iddia etti.

        Kuzey Kore, ABD'yi Güney Kore ile ortak askeri tatbikat yaparak kendisine karşı saldırı düzenlemeye hazırlanmakla suçluyor.

        Güney Kore ve ABD ittifakı, 1950-53 yıllarında yaşanan ve barış anlaşması yerine ateşkes ilanıyla bittiği için teknik olarak hala devam eden Kore Savaşı'na dayanıyor. Güney Kore'de yaklaşık 30 bin Amerikan askeri bulunuyor.

        Güney Kore, geçen ay Pyongyang yönetiminin Dongçang-ri'deki Sohae Uydu Fırlatma İstasyonu'nda yapılan iyileştirme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını gösteren uydu görüntülerinin elde edildiğini açıklamıştı.

        Seul, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesi hazırlığında olduğunu, denemeyi en erken ekim ayında yapabileceğini ileri sürmüştü. İran'ın nükleer programı üzerine varılan anlaşmanın ardından Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili olarak da benzer bir yol izlenebileceği ümit edilirken Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ülkesinin nükleer caydırıcılığının, "müzakere masasına getirilecek bir oyuncak olmadığını" açıklamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ