Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkmenler Suriye'de siyasi çözüm istiyor

        ARİF BALKAN / GAZETE HABERTÜRK

        İÇ savaştaki, dinamiklerin sürekli değiştiği Suriye’de, denge unsurlarından birini nüfusları 3 milyon civarında olan Suriye Türkmenleri oluşturuyor. Ağırlıklı olarak Bayırbucak, Rakka ve Halep’te yaşayan Türkmenler, iç savaşın bir an önce bitmesini istiyor.

        Onları tek bir yapı altında toplayan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Habertürk’e konuştu. Suriye iç savaşının bundan böyle silahla şekillenemeyeceğini savunan Mustafa, “Süreç artık Cenevre 1 prensiplerine göre masada şekillenmeli. Suriye’nin sorunu siyasetle çözüme ulaştırılmalı. Yeni Suriye’de Türkmen varlığını korumak istiyoruz” dedi.

        Mustafa, milyonlarca insanın evlerini terk ettiği Suriye’de Türkmenlerin çoğunun evlerine sahip çıktığını belirterek şunları söyledi: “Halkımıza köylerini terk etmemeleri yönünde çağrı yapıyoruz. Hatta meclis olarak terk edenlere de Türkmenler için köye dönüş projelerimiz var. Bugün pek çok Türkmen teröristlerin ve rejim bombalarının altında evlerine, köylerine sahip çıkarak yaşıyor.”

        Türkiye’nin Suriye’deki Türkmen varlığını desteklediğinin de altını çizen Mustafa, “Türkiye bize siyasi ve insani, her konuda destek oluyor. Herkese kapılarını açtığı gibi Türkmenlere de açıyor” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ