Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere Tahran Büyükelçiliği'ni yeniden açtı

        2011 yılında protestocuların baskınının ardından kapatılan İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği, bugün İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un katılımıyla dört yıl aradan sonra yeniden açıldı.

        İngiltere tarihi bir adım atarak 2011'de İran'a uygulanan ambargoları protesto eden öfkeli göstericilerin İngiliz elçiliğini basmasının ardından kapatılan Tahran Büyükelçiliğini bugün yeniden açtı. Açılış töreni, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, beraberinde getirdiği iş adamları ve İran Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti.

        İngiltere'de İran Büyükelçiliğinin açılmasının ardından bugün törenle gerçekleştirilen İngiliz Büyükelçiliği açılışında konuşan Hammond, 2011'de elçiliğe düzenlenen baskının ülke açısından düşük puan olduğunu fakat Hasan Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından İran'ın adım adım ve istikrarlı bir şekilde geliştiğini kaydetti.

        Hammond, geçen ay tarih açısından başka bir dönüm noktası olan nükleer anlaşmanın imzalandığını belirterek "Bu anlaşma, problemleri çözmek için karşılıklı saygı atmosferi içerisinde yürütülen diplomasinin gücünü gösterdi" dedi.

        "Büyükelçiliğin yeniden açılmasının iki muhteşem ülke arasında güven inşa etmek için atılan diğer bir mantıklı adım olduğunu" anlatan Hammond, "İran bölgedeki çalkantılara rağmen stratejik olarak önemli bir ülke ve öyle kalacak. Tüm dünya ile zor koşullar altında diyalog halinde kalmak ciddi bir iştir" şeklinde konuştu.

        Hammond, 12 yıl aradan sonra İran'ı ziyaret eden ilk İngiliz Dışişleri Bakanı oldu. Hammond bununla ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "Bu İngiltere ve İran ilişkileri için tarihi bir adım" yorumunu yaptı.

        Hammond'un beraberindeki iş adamları heyeti ve İngiltere Maliye Bakanı Damian Hinds'in İran'daki ticari fırsatlar hakkında görüşmesi bekleniyor.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ