Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa'da yabancı düşmanlığı zirvede!

        GAZETE HABERTÜRK

        SAVAŞ ve insan hakları ihlalleri gibi nedenlerle ülkelerinden kaçan binlerce kişi Avrupa’ya adım atmak istiyor. Afrika ve başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’dan yola çıkanların bir kısmı yolda ölüyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün verileri, Libya’dan çıkıp Akdeniz’i geçerek İtalya’ya ulaşmak isterken ölenlerin sayısının 2 bin 300’ü aştığına işaret ediyor.

        Tıklım tıklım teknelerle yola çıkan, aç-susuz kalan, karaya ayak basınca hastalarını sırtlayıp saatlerce yürüyenler, umutlarını Avrupa ülkelerine bağlıyor. Ancak Avrupa ülkelerindeki “tablo” Avrupa’nın bu umutları boşa çıkaracağının göstergesi gibi görünüyor. Geçen hafta sonu Makedonya sınırında biber gazı yiyen, Almanya’da aşırı sağcıların taş ve şişelerinin hedefi olan göçmenlerin görüntüleri hafızalardan silinmiyor.

        Avrupa ülkelerinde camilere yönelik saldırılar, ırkçı saldırılar, değil yenilerini kabul etmek yıllardır yaşayan yabancı uyruklulara karşı bile dostane bir yaklaşımın olmadığını gösteriyor.

        1) ALMANYA’DA ÇİRKİN SALDIRI

        ALMANYA’nın başkenti Berlin’de 2 aşırı sağcı, tramvayda, Doğu Avrupalı göçmen bir anne ile 2 oğlunu önce göçmen karşıtı ifadeler kullanarak sözle taciz etti, ardından da çocukların üzerine idrarını yaptı. Diğer yolcuların ihbarı üzerine tramvay durağına giden polis, alkollü oldukları belirlenen 2 saldırganı gözaltına aldı. Polisin açıklamasında, ikilinin “ırkçılık motifli suç karnelerinin” kabarık olduğu belirtildi.

        2) KALACAKLARI YERİ YAKTILAR

        YIL sonuna kadar 800 bin göçmenin gitmesi beklenen Almanya’da, başkent Berlin yakınlarındaki Nauen’de, göçmenlerin geçici olarak yerleştirileceği bir spor salonu kundaklandı. Bir okulun spor salonunun geçici olarak göçmenler için tahsis edileceğinin açıklanmasından sonra çıkan yangında ölen ya da yaralanan olmadı.

        3) FRANSA'DA CAMİ KUNDAKLANDI

        FRANSA’da bir cami benzinle ateşe verilerek kundaklandı. Cumhuriyet Savcısı Pierre Aurignac, adını ülkenin güneyindeki Auch kentinden alan caminin kundaklanmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın olayı kınadığı yazılı açıklamasında, “Cami saldırısı cumhuriyet değerlerine yapılan açık bir saldırıdır” ifadesine yer verildi

        4) BAŞÖRTÜLÜ DİYE OKULA ALMADILAR

        İSVİÇRE’nin Bern Kantonu’ndaki Thun’da, “Leyla” adlı, Makedonya kökenli bir Müslüman öğrenci başörtülü olduğu için eve gönderildi. Bern Kantonu’nda okulların kıyafet yönetmeliğine kendilerinin karar verdiğini anımsatan okul yönetimi, gerekçe olarak başörtüsünün yönetmeliğe aykırı olmasını gösterdi.

        İsviçre’de doğan, inançlı bir ailenin kızı olan Leyla’nın yakınları kızın üzüntüden 4 kilo verdiğini söylerken, Müslüman toplum yaşananlara tepki gösterdi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ