Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama silahlar karşısında çaresiz

        Göreve geldiği 2009’dan beri konuyla ilgili hassasiyetini dile getiren ancak bu konuda bir yaptırımı olmayan Başkan Barack Obama, saldırıya “Bir kez daha yüreğim burkuldu” diyerek tepki gösterdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise saldırının ardından, Obama yönetiminin kongreye yönelik, bireysel silahlanma konusunda “somut adım” atması yönündeki çağrısını anımsattı. Earnest şunları söyledi:

        “Bu saldırı, silahlı şiddetin yeni bir örneği. Bu tür saldırılar, ABD’deki tüm yerleşim birimlerinde, toplum birimlerinde fazlasıyla yaygınlaştı. Ancak bu ülkede bu şiddeti durduracak bir yasal düzenleme kırıntısı bile yok. Kongre, silahlanma konusunda Amerikalıların anayasal haklarını ihlal etmeden adımlar atabilir.”

        EN BÜYÜK ÜZÜNTÜSÜ

        Obama, 2012’de, 26 kişinin öldüğü Sandy Hook İlkokulu’na yönelik saldırıdan sonra da her saldırı sonrasında olduğu gibi kongreye çağrı yapmıştı. O yıl, Obama’nın desteklediği, silahlanmayı sınırlandırmaya yönelik yasal düzenleme senatonun engeline takımıştı. ABD Başkanı, geçen ay görevde kaldığı süredeki en büyük üzüntüsünün silah konusunda reform yapılamaması olduğunu dile getirmişti.

        CHARLESTON MANİFESTOSU

        TV muhabiri Alison Parker (24) ve kameraman Adam Ward’u (27) öldüren Vester Flanagan’ın saldırıyı haftalardır planladığı ortaya çıktı. Televizyonun eski bir çalışanı olan ve işten çıkarılan Flanagan, saldırıdan 2 saat sonra kanala faksla bir manifesto yolladı. Bu faksı yolladıktan sonra intihar eden Flanagan’ın faksta yazdıkları, saldırı fikrinin 17 Haziran’da, siyahilerin gittiği Charleston’daki bir kiliseye düzenlenen saldırıdan sonra oluştuğuna işaret ediyor. Manifestoda eşcinsel bir siyahi olduğu için ayrımcılığa uğradığını belirten Flanagan, 2007’de Virginia Eyalet Üniversitesi’ne yönelik saldırıda 32 kişiyi öldüren Güney Koreli Seung-Hui Cho’ya övgü yağdırıp ondan “Adamım” diye bahsediyor.

        Psikolojik destek alması istenmiş

        Yasal yollardan “Glock 19” silah aldığı belirtilen Flangan’ın 2012’de WDBJ Televizyonu’nda işe alındığı, 2013’te çıkarıldığı ve çalıştığı sırada kanal yönetimi tarafından psikolojik destek görmesi istendiği açıklandı. Televizyondan yapılan açıklamada, Flanagan’ın kovulduğuna dair mektubu okuduktan sonra güvenlik görevlileri eşliğinde dışarı çıkarıldığı da vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ