Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Devlet Başkanı Yardımcısı Machar:Hükümet, 600 siyasi tutukluya yönelik katliam gerçekleştirdi

        Güney Sudan'da isyancı güçlerin lideri eski Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlediği basın toplantısında, hükümete bağlı birliklerin El-Vihda eyaletinde ve kendilerinin kontrolü altındaki bölgelerde katliam yaptığını iddia etti.

        Cuba yönetiminin barış anlaşmasını ihlal ettiğini söyleyen Machar, "Hükümet, 600 siyasi tutukluya yönelik katliam gerçekleştirdi. Salva Kiir Mayardit, kendine bağlı birlikleri artık kontrolü altında tutamıyor. Uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç duyabilir" dedi.

        "BARIŞ ANLAŞMASI BOZULMAYACAK"

        Vihda eyaletinde hükümete bağlı güçler ve kendi birlikleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını dile getiren Machar, muhalifler olarak verdikleri karşılığın kendilerini savunmaktan ibaret olduğunu ifade etti.

        "Salva Kiir, birliklerini tehlikeli ihlallere karşı kontrol altına almalı" diyen Machar, söz konusu eylemler karşısında barış anlaşmasını bozmayacaklarını belirtti.

        Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in iç savaşı sonlandırmak amacıyla barış anlamasını imzalamasının ardından Güney Sudan'ın bazı eyaletleri çatışmalara sahne olmuştu. Her iki taraf da bu durum karşısında karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.

        Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum, çatışmanın çözülmesi için sunulan taslağı kabul etmiş, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamıştı. Taraflar arasında varılan ateşkes hafta sonunda yürürlüğe girmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ