Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama, dağa eski ismini geri verdi

        GAZETE HABERTÜRK

        ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Amerika’nın Alaska bölgesinde yer alan ve ülkenin 25. başkanı William McKinley’in ismini taşıyan dağın adını değiştirme kararı aldı. 1896 yılında başkan olan McKinley’e jest olarak adı değiştirilen McKinley Dağı’na Alaska dilindeki orijinal adının geri verilmesi kararlaştırıldı.

        Artık dağın ismi Alaska yerlilerinin dilinde kutsal bir anlam ifade eden ‘Denali’ olacak. Bu yeni isim ülkede bulunan tüm haritalar ve coğrafi mecralarda da değiştirilecek. 6 bin 100 metrelik dağın adının değiştirilmesi için yaklaşık 40 yıldır yerliler tarafından kampanyalar düzenleniyordu.

        Alaska Yerlileri Federasyonu Başkanı Julie Katka, yıllardır düzenledikleri kampanyanın sonuç vermesine çok sevindiklerini söyleyerek “Başkan McKinley’in kendisi hiç Alaska’ya ayak basmadığı halde bu dağ onun adını taşıyordu” dedi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise bu dağın isminin değiştirilmesinin eski ABD Başkanı McKinley’e bir saygısızlık olarak düşünülmemesi, McKinley Dağı’nın isminin değiştirilme sebebinin yerlilerle olan iletişimlerini kuvvetlendirmek olduğu belirtildi.

        #AB
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ