Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Clinton’ın e-postalarında Türkiye bağlantıları

        GAZETE HABERTÜRK

        Clinton o dönemde resmi ve diplomatik yazışmaları bakanlığın resmi hesabı yerine kişisel hesabından yaptığı için çokça eleştirilmiş ve bunların incelenmesi gerektiği belirtilmişti. Clinton, yazışmalarını içeren 55 bin sayfalık dokümanı bakanlığa teslim etmiş ve bunların yayınlanmasını istemişti. Daha önce bir kısmı yayınlanan yazışmaların son olarak 7 bin sayfalık bir kısmı daha bışişleri bakanlığının resmi sitesinde yayınlandı.

        ERDOĞAN’I ELEŞTİREN BİR MAKALEYİ PAYLAŞTI

        Clinton’ın, 6 Ekim 2010’da danışmanı Jacob Jeremiah ‘Jake’ Sullivan’a gönderdiği bir e-postada, siyasi yorum sitesi www.thehill.com’da yayınlanan ve o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren bir yazıyı ilettiği görülüyor. Lanny Davis’in analizinde, “Başbakan Erdoğan’ın son dönemlerde sadece İsrail’e değil ABD’ye de düşman gibi göründüğü”nden bahsediliyor. Clinton’ın diğer yazışmalarında ise yine danışmanlarına gönderdiği Türkiye’den Gazze’ye doğru insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine 2010’da yapılan baskının İsrail-ABD-Türkiye üçgeninde ilişkileri nasıl etkileyeceğinden bahseden e-postalar bulunuyor.

        MAVİ MARMARA DEKLARASYONU

        Bundan başka yine 2010 yılında Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan ve nükleer takas anlaşması olarak bilinen Tahran Deklarasyonu’ndan söz eden yazışmalar da yer alıyor. Bu yazışmalarda ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin anlaşmanın imzalanması konusunda Türkiye’yi teşvik edip etmediği konuları tartışılıyor.

        ABD’Yİ İLGİLENDİREN KISIMLAR KAPATILMIŞ

        E-posta yazışmalarında en çok göze çarpan nokta ise ABD’yi doğrudan ilgilendiren ve diplomatik açıdan zarar vereceği düşünülen kısımların sansürlenerek yayınlanmış olması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ