Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fas'ta yerel seçim

        "Arap baharı" adı verilen sürecin başlangıcından bu yana ilk yerel seçimlerin yapılacağı Fas'ta 14 milyon kayıtlı seçmen yarın sandığa gidiyor.

        İktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi seçimlere katılacağını duyururken, ülkedeki en büyük İslami grup Adalet ve İhsan Hareketi ile sol eğilimli Demokratik Yaklaşım Partisi boykot ve seçimlere katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

        Boykot kararını AA muhabirine değerlendiren Adalet ve Kalkınma Partisi yetkililerinden Halid er-Rahmuni, partisinin seçimlere katılma kararı almasının herhangi bir zorunluluktan kaynaklanmadığını belirterek, "Demokratik dönüşümün yolu kurumlar içinde yapılacak reform ve demokratik sürecin geliştirilmesinden geçmektedir. Bu sadece İslami hareketlerin benimsediği bir yöntem değil tüm dünyada uygulanan, halkların şeffaf ve özgür seçimlere katılım oranını arttıran bir sistemdir" dedi.

        MUHALİFLERDEN BOYKOT KARARI

        "Seçimlere girmenin anlamı yok" diyerek boykot ilan eden Adalet ve İhsan Hareketi sözcüsü Fethullah Arslan, "Hareket, bir anlam taşıyan, sonuç doğuracak ve vatana faydası olacak seçimlere katılmak istiyor. Bu seçim İçişleri Bakanlığı ile merkezi idarenin müdahalesinden izler taşıyor. Hareketin seçimlere girip halka gerçekleşmeyecek vaatlerde bulunmasının bir anlamı yok" ifadesini kullandı.

        Ülkedeki 12 farklı bölgede, 34 siyasi partinin katılacağı seçimde 138 bin 513 adayın yarışması bekleniyor.

        Fas'ta 6 yılda bir yapılan yerel seçimler en son 2009 yılında gerçekleşmişti. Ülkede parlamento seçimlerinin ise Abdulilah Benkiran hükümetinin görev süresinin dolduğu 2016'da yapılması öngörülüyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ