Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya'nın sığınmacılara kucak açması tartışılıyor

        Serkan AKKOÇ / GAZETE HABERTÜRK

        "Avrupa'nın itibarını kurtarmaya çalışıyor"

        Avrupa topraklarındaki binlerce Suriyeli göçmen, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den Almanya’ya geçmek üzere Viyana’ya doğru ilerlerken; Alman hükümeti ülkeye kabul edeceği göçmen sayısını 200 binden 800 bine çıkardığını duyurdu. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün “Sığınmacı kabülünde üst sınırımız yok. Almanya bu sorunun üstesinden gelecek güce sahiptir” dedi. Diğer AB üyesi ülkelerden bu yönde herhangi bir açıklama gelmezken; Almanya’nın böyle bir artış gerçekleştirmesinin ardındaki neden tartışılıyor. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Ekşi, insan haklarının öncüsü olduğunu iddia eden Avrupa’nın itibarını kurtarmaya çalıştığını söyledi. Almanya’nın, güçlü ekonomisiyle AB’nin çarkı durumunda olduğunu belirten Prof. Ekşi, “Kaç yıldır özellikle Suriyelilere karşı duyarsız bir politika yürütülüyordu. Ancak artık insanlar denizlerde ölmeye başladı. Baktılar ki artık Türkiye doldu. Kapasitesinin çok üstünde bir iltica akınına uğradı. Dış itibarlarının kurtarılması ve suçluluk duygusuyla bu meseleye el koymuş olabilirler. Arka plandaki düşüncelerini değerlendirmek zor. Ancak kaç yıldır kapalı bir iltica politikası uygulayan Almanya’nın, özellikle bu konuda liderlik yapması, zaten AB içinde güçlü konumda olması itibarıyla düğmeye basması, rakamı yüksek tutması insan hakları açısından son derece olumlu ve iyi bir gelişmedir” dedi.

        Suriyelileri alıp Sırpları gönderecekler

        Almanya Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi Başkanı Manfred Schimidt Der Spiegel’e verdiği demeçte ülkesinin Suriyeli sığınmacıların ülkeye “Mülteci” olarak kabul edileceğini söyledi. Manfred Schimidt, kabul edilecek sığınmacı sayısının 800 bin rakamının da üstüne çıkılabileceğini, “Alman halkının bu insanların topluma entegrasyonuna yardımcı olacağına inandığını” söyledi. Schimidt, “Güvenli ülke” statüsüne alınan Sırbistan ve Arnavutluk vatandaşı 75 bin kişinin mültecilik başvurusunun ise topluca reddedileceğini sözlerine ekledi.

        Sadece İsveçliler sıcak

        Eurobar ometer ’ın yaptığı bir ankete göre Avrupa ulusları arasında sadece İsveçlilerin çoğunluğu ülkelerine sığınmacı kabulüne sıcak bakıyor. İsveçlilerin yüzde 71’i “Göçmen kabulüne evet” derken, bu oran Almanya’da yüzde 36’ya, İtalya’da yüzde 21’e, Çek Cumhuriyeti’nde ise yüzde 15’e düşüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ